Zupa pieczarkowa

Podziel sięShare on Facebook91Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Zupa pieczarkowa – to propozycja dla tych, co nie wiedzą, co zrobić z resztą niedzielnego rosołu w poniedziałek i myślą sobie “no nie.. byleby nie znów pomidorowa” :D Nawet jeśli makaron Wam został z dnia poprzedniego, to tutaj również się przyda, ponieważ zupa pieczarkowa smakuje idealnie zarówno z ziemniakami, grzankami, jak i właśnie makaronem :)


Zupa pieczarkowa – Składniki:

  • 500g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 500-600 ml bulionu warzywnego (zobacz przepis) lub rosołu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 100ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • opcjonalnie : grzanki, makaron lub ziemniaki

 

zupa pieczarkowa
 

Zupa pieczarkowa – Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w plasterki.
  2. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
  3. Cebulę, seler i pietruszkę obrać, pokroić w kosteczkę.
  4. Patelnię rozgrzać, rozpuścić masło, wrzucić cebulę i smażyć do momentu aż się zeszkli. Następnie dorzucić na patelnię marchewkę, seler i pietruszkę – smażyć ok. 3-4 minuty. Na koniec dorzucić pieczarki i dusić na małym ogniu do czasu aż wyparuje z nich nadmiar wody.
  5. Przerzucić całość do garnka, zalać bulionem, dodać 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotować ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Wyłączyć zupę, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
  7. Obie śmietany wymieszać ze sobą, dodać małą chochelkę zupy, wymieszać, dodać drugą chochelkę zupy, ponownie wymieszać, a następnie wlać całość do garnka z zupą i przemieszać ponownie.
  8. Przelać zupę do miseczek, dodać makaron (lub ugotowane ziemniaczki – jak wolicie), ozdobić świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz również inne dania z pieczarkami:

Podziel sięShare on Facebook91Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Zupa pieczarkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.