Zupa pieczarkowa – to propozycja dla tych, co nie wiedzą, co zrobić z resztą niedzielnego rosołu w poniedziałek i myślą sobie “no nie.. byleby nie znów pomidorowa” :D Nawet jeśli makaron Wam został z dnia poprzedniego, to tutaj również się przyda, ponieważ zupa pieczarkowa smakuje idealnie zarówno z ziemniakami, grzankami, jak i właśnie makaronem :)
Zupa pieczarkowa przepis
Czy jest coś lepszego niż szybka i pyszna zupa pieczarkowa, zwłaszcza w chłodne dni? My ją uwielbiamy! By zupa ta wyszła smakowita, ważne jest, by pieczarki podsmażyć na maśle. Dzięki temu zyskają one niepowtarzalny smak i aromat.
Z poniższych składników wychodzą 2 duże lub 3 średnie porcje zupy pieczarkowej. Bulion warzywny możecie spokojnie zastąpić bulionem drobiowym, czyli odcedzonym od warzyw i mięsa rosołem.
Zupa pieczarkowa – Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 mała cebula
- 1-2 czubate łyżki masła
- 500-600 ml bulionu warzywnego (zobacz przepis) lub rosołu
- sól, pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- garść świeżej natki pietruszki
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- opcjonalnie : grzanki, makaron lub ziemniaki
Przepis na zupę pieczarkową:
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w plasterki.
- Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
- Cebulę, seler i pietruszkę obrać, pokroić w kosteczkę.
- Patelnię rozgrzać, rozpuścić masło, wrzucić cebulę i smażyć do momentu aż się zeszkli. Następnie dorzucić na patelnię marchewkę, seler i pietruszkę – smażyć ok. 3-4 minuty. Na koniec dorzucić pieczarki i dusić na małym ogniu do czasu aż wyparuje z nich nadmiar wody.
- Przerzucić całość do garnka, zalać bulionem, dodać 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotować ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wyłączyć zupę, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
- Obie śmietany wymieszać ze sobą, dodać małą chochelkę zupy, wymieszać, dodać drugą chochelkę zupy, ponownie wymieszać, a następnie wlać całość do garnka z zupą i przemieszać ponownie.
- Przelać zupę do miseczek, dodać makaron (lub ugotowane ziemniaczki – jak wolicie), ozdobić świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz również inne dania z pieczarkami tutaj: Pieczarki – przepisy
Wyglada apetycznie !!!
Z makaronem jeszcze nie jadłam. :)
Miała być jutro groszkowa. Ale chyba pójdę po pieczarki
Pyszności. Na pewno zrobię jeszcze nie raz
Pyszna, uwielbiam takie zupy :-)