Placki ziemniaczane – najlepszy przepis!

Podziel sięShare on Facebook85Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Placki ziemniaczane wg przepisu mojej Babci, dlatego ten przepis musi być najlepszy! :) W wersji na wytrawnie do placków dodaję jeszcze cebulkę, a w wersji na słodko oczywiście pozostaję wierna przepisowi podstawowemu, a placuszki obficie posypuję cukrem i dodaję śmietanę kwaśną lub kremówkę – w zależności jak bardzo naszła mnie ochota na coś słodkiego z ziemniakami w roli głównej ;)

Placki ziemniaczane – Składniki:

  • ok. pół kilograma ziemniaków (cienko obranych)
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • opcjonalnie mała cebulka – jeśli robię placki na wytrawnie

placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane – Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach (jeśli chcecie, by placki ziemniaczane były chrupiące, warto je zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Odstawić.
  2. Jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane w wersji wytrawnej, to należy zetrzeć małą cebulkę również na tarce o małych oczkach.
  3. Miskę z startymi ziemniakami delikatnie przechylić i zlać nadmiar wody (uważać, by nie wylać razem z wodą skrobi! Skrobia ma zostać ;) ).
  4. Następnie do ziemniaków dodać (opcjonalnie cebulkę) jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki formować placki ziemniaczane na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu układać placuszki na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
  7. Podawać placki z sosem węgierskim lub z cukrem i śmietaną. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook85Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.