Placuszki jogurtowe jagodowe – ekspresowe!

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Placuszki jogurtowe jagodowe – ekspresowe! W sezonie placuszki można ozdobić świeżymi jagodami ;) A po sezonie podawać np. z dżemem jagodowym, bitą śmietaną lub dżemem z owoców leśnych.

Placuszki jogurtowe jagodowe – ekspresowe! – Składniki:

  • 150 g jogurtu jagodowego (u mnie Jogobella)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru zwykłego
  • 80 g mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • świeże owoce, dżem lub bita śmietana do podania (u mnie twarożek wiaderkowy + dżem z owoców leśnych)

placuszki jogurtowe jagodowe

Placuszki jogurtowe jagodowe – ekspresowe! – Wykonanie:

  1. Jajko rozkłócić. Dodać jogurt, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i cukier zwykły oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną. Całość dokładnie razem wymieszać, by powstała jednolita masa bez grudek.
  2. Na patelni rozgrzać olej.
  3. Smażyć placuszki z obu stron na rumiano.
  4. Podawać np. z bitą śmietaną, twarogiem, dżemem z owoców leśnych. Smacznego!!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.