Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit!

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit!  To idealna propozycja na obiad lub kolację póki cukinie są jeszcze ogólnodostępne :) Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony: mniammniam.com

Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! – Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie (każda po 400g)
  • pół woreczka białego ryżu (50g – masa przed ugotowaniem)
  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100g)
  • 1 cebula zwykła średniej wielkości
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Madero (190g)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • niewielka szczypta chilli w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • 10 pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
  • 1 cebula czerwona pokrojona na grube plastry
  • 50 dag sera typu feta
  • listki pietruszki

Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną - fit

Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! – Wykonanie:

  1. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Cukinie przekroić na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć środki i również je wysmarować oliwą z oliwek.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.
  3. Ugotować ryż w osolonej wodzie.
  4. Kaszę jaglaną ugotować wg opisu tutaj: Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną?
  5. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy, dodać cebulę, doprawić ją delikatnie solą i pieprzem,  smażyć do czasu aż cebula się zeszkli.  Następnie dodać czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. pół minuty.
  6. No podsmażonej cebuli i czosnku dodać ugotowany ryż, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę bazylii, szczyptę chilli w proszku oraz 1/4 szklankę wody. Wymieszać i gotować na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając, by ryż się nie przypalił. Następnie dodać pozostały koncentrat pomidorowy oraz 1/4 szklanki wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i następnie dodać już ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
  7. Cukinie napełnić wcześniej przygotowanym nadzieniem z kaszy i ryżu. Pomiędzy cukinię oraz na cukinię poukładać czerwoną cebulę pokrojoną w plasterki oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki.
  8. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 200-210st.C i piec przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć naczynie żaroodporne z piekarnika a cukinie ozdobić listkami świeżej natki pietruszki oraz serem feta pokrojonym w kosteczkę. Smacznego!

Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną - fit

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.