Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym

Podziel sięShare on Facebook67Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym – zdrowy, pyszny pomysł na obiad lub jako lunchbox do pracy ;) Może zaciekawią Was również fit kotlety z brokułu i kaszy jaglanej – zobacz przepis: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu

Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym – Składniki:

Składniki na pulpeciki z cukinii:

  • 1 średnia cukinia (ok. 400g)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 40g startego parmezanu (ok. 2 czubate łyżki)
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (400g)
  • 1 średnia cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól i pieprz do samku
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%

pulpeciki z cukinii

Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym – Wykonanie:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jeśli mamy młodą, nieprzerośnięta cukinię, to nie ma potrzeby jej obierania. Jeśli zaś cukinia jest przerośnięta, to warto ją obrać, bo twarda skórka nie jest zbytnio smaczna ;) Posolić. Odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie (ale to BARDZO dokładnie) odsączyć cukinię z nadmiaru puszczonych soków. Dodać do niej pozostałe składniki wypisane powyżej w punkcie “Składniki na pulpeciki z cukinii”. Wszystko razem wymieszać. Uformować pulpeciki (z podanych proporcji wyszło mi 9 małych pulpecików).
  2. Przygotować sos. Cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Następnie dodać pomidory, bazylię, oregano, cukier, ocet winny, sos sojowy oraz pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia, dodać śmietanę, wymieszać.
  3. Do sosu powkładać pulpeciki. Przykryć patelnię pokrywką i gotować pulpety przez ok. 15-20 minut na małym ogniu.
  4. Podawać np. z kaszą jaglaną (zobacz wpis: Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną?). Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook67Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.