Francuskie ślimaczki ze szpinakiem

Podziel sięShare on Facebook4Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Francuskie ślimaczki ze szpinakiem to świetna przekąska na imprezę andrzejkową, urodzinową, czy też Sylwestra ;) Polecam również ten przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem.

Francuskie ślimaczki ze szpinakiem – Składniki:

    • 450g mrożonego szpinaku (lub świeżego)
    • 270g sera feta
    • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
    • oliwa z oliwek lub masło (do smażenia)
    • 2-3 ząbki czosnku
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 duże opak. ciasta francuskiego (300g) (lub ciasto francuskie własnej roboty)
    • 3 łyżki majonezu (120g)
    • 1 łyżeczka bazylii
    • 1 łyżeczka oregano

 
francuskie ślimaczki ze szpinakiem
 

Francuskie ślimaczki ze szpinakiem – Wykonanie:

  1. Na początku przygotowuję farsz szpinakowy z przepisu, który pojawił się na blogu już wieki temu (Farsz ze szpinaku i sera feta). Jeśli chcecie wykorzystać świeży szpinak, to najpierw należy go umyć, odsączyć, a następnie posiekać drobno. Kolejno należy rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła, a następnie mrożony szpinak (lub świeży, posiekany), przeciśnięty przez praskę czosnek (można dać więcej lub mniej czosnku – jak kto woli – ja daję standardowo 2-3 ząbki). Cały czas mieszać farsz ,by się nie przypalił. Smażyć aż do całkowitego odparowania wody. Dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Mieszać. Ser feta pokruszyć, dodać do szpinaku, przemieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
  2. Majonez wymieszać z bazylią, oregano, solą i pieprzem.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć posmarować na całość majonezem z ziołami. Następnie rozprowadzić farsz, zostawiając wzdłuż jednej dłuższej krawędzi trochę wolnego miejsca bez farszu (żeby łatwiej się zawijało)
  4. Zawinąć ciasto w rulon (od brzegu z farszem, w kierunku brzegu bez farszu). Następnie pokroić roladę na paski (ok. 2cm).
  5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać paski na leżąco (czyli tak, by przypominały ślimaczki). Żółtko rozbełtać, wysmarować nim ciasto.
  6. Piekarnik nagrzać do 220 st.C. Włożyć ślimaczki do piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym (zobacz przepis). Smacznego!

 

Więcej przekąsek na imprezę i Sylwestra znajdziecie pod tymi linkami:

Podziel sięShare on Facebook4Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.