Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – o zrobieniu sernika wiedeńskiego myślałam już od dłuższego czasu, więc jak tylko wpadł mi w oko na blogu Słodka strona, to wiedziałam, że czas najwyższy, by wreszcie go zrobić ;) Sernik ten jest tradycyjnym sernikiem bez spodu, o delikatnej konsystencji, rozpływającej się w ustach. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na świąteczny sernik – prosty, klasyczny, bez zbędnych dodatków – to polecam właśnie Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji ;)


Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu (3-krotnie mielonego)
  • 300 g cukru zwykłego
  • 8 jajek (klasa L)
  • 200 g masła
  • 1 opak. budyniu waniliowego (bez cukru)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2.  Twaróg zmielić trzykrotnie (chyba, że mamy sernik już gotowy – zmielony, to nie mielimy go dodatkowo).
  3. Masło wraz ze zwykłym cukrem i żółtkami zmiksować na puszystą masę.
  4. Następnie stopniowo dodawać twaróg i budyń w proszku, cały czas miksując.
  5. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wmieszać.
  6. Prostokątną blaszkę o wym. ok. 20x28cm posmarować masłem lub margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do blaszki masę.
  7. Piekarnik nagrzać do 175 st. C , wstawić blaszkę z masą serową i piec przez ok. 60 -80 minut (do tzw. suchego patyczka). Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik  w środku przy lekko uchylonych drzwiczkach na ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć sernik.
  8. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną tuż przed podaniem. Smacznego!

 

Może zaciekawią Was również inne przepisy na Święta:

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

10 odpowiedzi na “Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji

  1. Gosia says:

    Witam.
    Za kazdym razem jak robie taki tradycyjny sernik,to pieknie wyrasta i jeszcze piekniej opada.Moze ma Pani jakies porady? Czytalam gdzies,ze powinno sie dac polowe bialek.
    Pozdrawiam.

    • SłodkaBabeczka says:

      Sernik i tak zawsze trochę ‘siada’. Ważne by nie zrobiła się z niego podeszwa ;) Ja zawsze okrawam sernik po upieczeniu na około blaszki, to wtedy opada on niewiele i równo ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.