Schab ze śliwką

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Schab ze śliwką to obok zrazów wołowych jeden z najpopularniejszych obiadów świątecznych. Poza tym świetnie się również sprawdza jako wędlina na kanapki.


Schab ze śliwką – Składniki:

  • 1,6kg schabu
  • 5 łyżeczek majeranku
  • 5 łyżeczek papryki słodkiej mielonej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pieprz, sól do smaku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • śliwki suszone, np. kalifornijskie (ok. 150g)

schab ze śliwką

Schab ze śliwką – Wykonanie:

  1. Do miseczki wsypać majeranek, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i pieprzu. Dodać olej i wymieszać. Tak przygotowaną marynatę wetrzeć w schab. Odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  2. Następnego dnia za pomocą ostrego noża zrobić nacięcie w środku schabu (najlepiej nie przebijać mięsa na wylot – łatwiej będzie się je faszerować). Nacięcie wypełnić suszonymi śliwkami.
  3. Na niewielkiej ilości oleju obsmażyć na patelni schab z każdej strony.
  4. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec w 180C ( na każdy 1kg mięsa trzeba przeznaczyć ok. 60 minut pieczenia).
  5. Po upieczeniu rozciąć rękaw i pozostawić mięso do lekkiego przestudzenia lub całkowitego ostudzenia, jeśli chcemy schab przeznaczyć np. jako wędlinę na kanapki.
  6. Powstały podczas pieczenie sos można połączyć z bulionem, zaklepać mąką i podawać jako sos do schabu ze śliwką lub jako sos do innego dania.
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.