Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Podziel sięShare on Facebook65Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności :) Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia, nr 12/2009. W oryginalnym przepisie znajdziecie rodzynki, które ja podmieniłam na suszoną żurawinę ;) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie znajdziecie tutaj: Przepisy na Święta

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych lekko solonych a’la Matias
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g suszonej żurawiny (lub rodzynków)
  • pół szklanki syropu ananasowego (tego z puszki, w którym pływają sobie ananasy)
  • 3 plastry ananasa
  • pół szklanki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru (lub więcej do smaku)
  • sól, pieprz do smaku

śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – Wykonanie:

  1. Śledzie przepłukać kilka razy pod zimną wodą, następnie moczyć przez kilka godzin i ponownie przepłukać (na rynku mamy śledzie o różnej zawartości soli w zalewie, więc czas moczenia też bywa różny – najlepszą metodą jest po prostu posmakowanie śledzia po kilku godzinach i ocenienie, czy już jest OK).
  2. Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, by nieco napęczniała. Następnie zlać wodę.
  3. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kosteczkę.
  4. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
  5. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Kolejno dodać pokrojoną paprykę i dusić całość ok. 5 minut. Następnie wrzucić ananasa, żurawinę, koncentrat pomidorowy, pikantny ketchup, ocet i syrop z ananasa. Wymieszać. Dusić ok. 15-20 minut. Na koniec doprawić całość pieprzem, solą i cukrem. Ostudzić.
  6. Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na paseczki ok. 1,5cm. Wymieszać je z wcześniej przygotowanym farszem. Wstawić na kilka godzin do lodówki, by smaki się ‘przegryzły’. Smacznego!

 

Może zaciekawią Was również inne przepisy na śledzie w roli głównej:

Podziel sięShare on Facebook65Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

    • SłodkaBabeczka says:

      Mogą być np. w oleju..
      A co do octu.. to też zależy jakie – jak dość łatwo będzie je można wypłukać, to można użyć ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.