Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej

Podziel sięShare on Facebook37Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej, możecie przygotować w wersji podstawowej – czyli z pieczarkami panierowanymi tylko w bułce tartej, lub w wersji rozszerzonej – z panierką parmezanową (przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące pieczarki panierowane z parmezanem. Danie to to idealna przekąska na imprezę, czy zwykły wieczór z przyjaciółmi. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę ; Sałatki na Sylwestra ; Przekąski na Sylwestra ; Przepisy na Sylwestra


Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej – Składniki:

  • 500g dość małych pieczarek (+pieprz, sól, papryka słodka do oprószenia)
  • 3 średnie jajka
  • 3-4 czubate łyżki mąki pszennej
  • pieprz, sól
  • 1 płaska łyżeczka bazylii (można też dodać inne swoje, ulubione zioła)
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na zalewę:

  • 1,5 litra wody
  • 1 szklanka octu
  • 100g koncentratu pomidorowego 30 %
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 6 ziarnek pieprzu

pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej

Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej – Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pozbawić trzonków (Panierować będziemy tylko kapelusze. Trzonki można pokroić w paseczki i podsmażyć, a następnie podać je na talerzu wraz z panierowanymi pieczarkami). Posypać pieczarki solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić.
  2. Jajka wymieszać z mąką pszenną, solą, pieprzem, bazylią, by powstało jednolite gęste ciasto.
  3. Każdy kapelusz otoczyć w wyżej przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać porządnie olej (najlepiej w takiej ilości, by pieczarki były w nich w 1/3 zanurzone). Smażyć pieczarki z obu stron na rumiano.
  4. Odsączyć pieczarki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Wodę zagotować, dodać przyprawy, ocet, pokrojoną w piórka cebulą oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 15 minut.
  6. Usmażone pieczarki włożyć do zalewy, pozostawić do ostudzenia. Następnie schować do lodówki (najlepiej na całą noc, by pieczarki się ‘przegryzły’). Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook37Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej

  1. Renia says:

    zrobiłam! :) do cebuli dodałam jeszcze marynowaną paprykę (oczywiście domowej roboty) i wyszło pysznie :) przekąska pojawiła się u mnie na Sylwestra i taka forma podania pieczarek była zaskoczeniem dla moich gości

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.