Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny!

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Bigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :)

Może zainteresują Was również przepisy na Wigilię: Potrawy wigilijne – przepisy


Bigos z kiszonej kapusty – Składniki:

    • 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa)
    • 330 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej
    • olej roślinny do smażenia
    • 1 duża cebula
    • 1 kg kiszonej kapusty
    • 3-4 szklanki wody (lub nieco więcej)
    • 40 g suszonych grzybów ( u mnie podgrzybek brunatny)
    • 6 czubatych łyżeczek powideł śliwkowych
    • 2 liście laurowe
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 łyżeczki majeranku
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, jak ktoś lubi)
    • pół płaskiej łyżeczki kminku (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
    • sól i pieprz do smaku

bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty – Wykonanie:

  1. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut.
  2. W międzyczasie pokroić w kostkę łopatkę wieprzową. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Wrzucić mięso i dokładnie je obsmażyć. Mięso wraz z cebulką przełożyć do garnka, dodać 2 szklanki gorącej wody, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
  3. Napęczniałe grzyby odsączyć z wody, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka z mięsem. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę, powidła śliwkowe oraz ewentualnie kminek. Wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i całość gotować ok. 60 minut.
  4. Po tym czasie kapustę kiszoną przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, odcedzić, pokroić drobno. Wrzucić do garnka z mięsem. Wlać 1-2 szklanki wody i gotować przez kolejne 20 minut pod przykryciem, na małym płomieniu.
  5. Po tym czasie kiełbasę pokroić w półksiężyce (wcześniej obrać jeśli ma folię), podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie wrzucić do garnka z bigosem, wymieszać. Gotować kolejne 20 minut. Na sam koniec dodać ewentualnie koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Bigos jest najlepszy w smaku po odgrzewaniu na drugi i trzeci dzień. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny!

    • SłodkaBabeczka says:

      Robić tak jak w przepisie :) Tylko przepłukać (jeśli smakowo uważamy to za potrzebne), odcedzić, pokroić drobno i wrzucić do garnka z mięsem :)

  1. Iza says:

    Moj pierwszy prawdziwy bigos. Pyszny, z gara juz jadlam. Od siebie dodalam pokrojone w cwiartki suszone śliwki. Bede wierna temu przepisowi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.