Sernik królewski

Podziel sięShare on Facebook34Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli jeszcze szukacie pomysłu na świąteczny sernik, to gorąco polecam właśnie ten… a wielbicieli nowych smaków może zainteresuje również pyszny, ale o zdecydowanie delikatnej masie – Sernik Oreo, na który przepis znajdziecie tutaj: Sernik Oreo z kremówką, mascarpone i ciasteczkami Oreo

Inspiracja: Domi w kuchni

Sernik królewski – Składniki:

Sernik królewski – kruche ciasto:

  • 400g mąki pszennej tortowej
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka (z pozostałych białek polecam zrobić bezy: Najlepsza beza. Przepis na bezy.)
  • 200g masła, schłodzonego

Sernik królewski – masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 1kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g cukru pudru (lub nieco więcej w zależności od upodobań)
  • 120g masła
  • 4 jaja średniej wielkości
  • 1 opak. cukru wanilinowego

sernik królewski

Sernik królewski – Wykonanie:

  1. Blaszkę o wymiarach 27x22cm (i wysokości na minimum 6cm), wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Składniki na kruche ciasto umieścić w misce, posiekać nożem i wyrobić jednolite ciasto, które następnie należy podzielić na dwie równe części. Jedną część włożyć w folię i schować do zamrażarki. Drugą część rozwałkować na dnie blachy i ponakłuwać widelcem.
  3. Piekarnik rozgrzać do 160 st. C, wstawić blaszkę z kruchym ciastem i piec 15 minut. Na koniec przycisnąć lekko ciasto, by zakrywało dokładnie brzegi spodu blaszki.
  4. Do miski wrzucić twaróg, mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy i całość zmiksować. Następnie dodać miękkie masło, miksować dalej, a gdy składniki już się połączą, dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy wszystkie składniki na masę serową już się połączą, to należy ją miksować jeszcze przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach. Po tym czasie wylać masę na podpieczony spód.
  5. Wyjąć drugą część kruchego ciasta z zamrażarki i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach na wierzch masy serowej. Wstawić blachę do piekarnika i piec 60 minut (w 160st. C). Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie studzić poza piekarnikiem, a na koniec schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Smacznego!

Sernik najlepiej smakuje na 2-3 godziny od wyjęcia z lodówki.

Podziel sięShare on Facebook34Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.