Nutella pie – ciasto bez pieczenia

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Nutella pie – to coś dla tych, co uwielbiają ciasteczka Oreo i Nutellę :) Ciasto to również przypadnie do gustu tym, co nie mają piekarnika, gdyż jest to proste ciasto bez pieczenia składające się z ciasteczkowego spodu i dwóch kremowych warstw, których zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut :) Polecam tym, którzy mega słodkie ciasta lubią najbardziej :)

Inspiracja: Moje Wypieki


Nutella pie – Składniki:

Nutella pie – Składniki na spód:

  • 450 g ciastek Oreo
  • 120 g masła, miękkiego, nieschłodzonego

Nutella pie – Nadzienie z Nutelli:

  • 400 g serka mascarpone, schłodzonego (w oryginale serek Philadelphia)
  • 600 g Nutelli, w temperaturze pokojowej
  • 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Nutella pie – Śmietanowy wierzch:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 160g orzechów laskowych
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Nutella pie

Nutella pie – Wykonanie:

  1. Ciasteczka rozkruszyć na drobno (najlepiej za pomocą malaksera na konsystencję mokrego piasku), wyrobić z masłem na jednolitą masę, a następnie wyłożyć nią spód i brzegi do połowy formy na tartę (u mnie tarta o średnicy 30cm i wysokim brzegu na 6cm). Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.
  2. Nutellę wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone (ręcznie lub za pomocą mieszadła miksera).
  3. W innej misce ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę, a następnie dodawać stopniowo po łyżce kremu z nutelli i mascarpone, miksując na niskich obrotach i tylko do momentu połączenia się składników. Następnie gotowy krem przełożyć na ciasteczkowy spód. Schłodzić przez noc w lodówce (10 – 12 godzin).
  4. Orzechy podpiec na suchej patelni. Pozbawić je łupinek i posiekać nożem na mniejsze kawałki. Ostudzić.
  5. Następnego dnia śmietanę kremówkę i cukier puder ubić na sztywno. Wyłożyć na schłodzony deser. Na górę wysypać posiekane orzechy i zetrzeć kilka kostek gorzkiej czekolady. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Uwaga: Jeśli zamiast śmietany 36% użyjecie śmietany kremówki 30%, to by masa była zwarta będzie trzeba dodać do niej żelatyny lub śmietan-fix’y.

Nutella pie

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

3 odpowiedzi na “Nutella pie – ciasto bez pieczenia

    • SłodkaBabeczka says:

      Trzeba dobrze schłodzić :) Rozlewać się nie rozlewa, ale… za długo w temperaturze pokojowej też stać nie może, bo to bardzo kremowe ciasto z dodatkiem śmietany :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.