Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym

Podziel sięShare on Facebook10Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Krążki cebulowe to pyszna propozycja na Sylwestrową przekąskę, a w dodatku bardzo tanią ;) Krążki cebulowe smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Więcej przekąsek na Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra.


Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym – Składniki:

  • 1 cebula
  • 100g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • 1 jajko
  • 100ml mleka (pół szklanki)
  • 1 czubata łyżeczka bułki tartej
  • 1 łyżeczka papryski słodkiej w proszku
  • pół łyżeczki czosnku
  • olej do smażenia

krążki cebulowe

Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym – Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić na krążki, a następnie porozdzielać je.
  2. W miseczce zrobić ciasto naleśnikowe (wymieszać ze sobą mąkę, jajko, mleko, bułkę tartą i przyprawy). Doprawić do smaku solą. Odstawić na 15 minut.
  3. W międzyczasie rozgrzać w garnku olej (tak, by krążki cebulowe smażyły się na głębokim tłuszczu).
  4. Każdy krążek cebuli zanurzać w cieście naleśnikowym, a następnie wrzucać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor (smażyć po kilka sztuk na raz, by się nie posklejały). Osuszać na papierowym ręczniku.
  5. Podawać np. z sosem czosnkowym (zobacz przepis na: Sos czosnkowy z ziołami). Smacznego!Jeśli szukacie również imprezowych przekąsek to zapraszam tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra.oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy
Podziel sięShare on Facebook10Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jedna odpowiedź na “Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.