Risotto z pieczarkami – to pomysł na proste danie, idealne na obiad, czy ciepły posiłek do pracy, który można wrzucić do pudełeczka i szybko odgrzać ;) Przepis można oczywiście dowolnie modyfikować, dodając np. kawałki usmażonego/ugotowanego kurczaka lub indyka.
Risotto z pieczarkami – Składniki:
- 200g ryżu (najlepiej arborio, ale jak nie macie, to może być inny, np. parboiled)
- 250 g pieczarek
- 4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego (1 litr; może być wywar z rosołu)
- 1 średnia cebula (ok. 140g)
- 4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu (ok. 40g)
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (ok. 6g)
- 3 łyżki masła (ok. 45g)
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- pół pęczka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej (ok. 10g)
Risotto z pieczarkami – Wykonanie:
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, podsmażyć pieczarki aż się zarumienią. Przełożyć do miseczki.
- Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe dwie łyżki oleju rzepakowego, wrzucić cebulę i smażyć aż się lekko zeszkli, następnie dorzucić drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę czosnek) i smażyć jeszcze pół minuty, cały czas mieszając.
- Kolejno na patelnię wsypać ryż (nieugotowany) i smażyć całość około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Olej rzepakowy powinien pokryć dokładnie ziarna ryżu.
- Następnie stopniowo dodawać bulion (wlewać po ok. 1/3 szklanki) – kolejną łyżkę wlać dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas należy mieszać risotto.
- Ryż powinien gotować się około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać wcześniej usmażone pieczarki i całość jeszcze chwilę gotować na małym ogniu.
- Zestawić risotto z ognia, dodać masło, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wszystko wymieszać. Smacznego!