Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem – chodziła za mną już od jakiegoś czasu :) Jest banalnie prosta, a makaron z kawałkami świeżego łososia, szpinakiem oraz śmietanowym sosem na pewno zasmakuje nie jednemu :)
Może zaciekawi Was również przepis na zapiekankę ryżową: Kebab – Gyros (klik).
Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem – Składniki:
- 300g świeżego filetu z łososia
- 300g makaronu penne/rurki
- 200g świeżego szpinaku
- 1 kulka mozzarelli (125g po odsączeniu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku (ok. 6g)
- sól, pieprz do smaku (doprawić dość obficie)
- 80ml śmietanki kremówki 30%
- 1 kubeczek (330g) śmietany gęstej 18%
Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem – Wykonanie:
- Łososia pozbawić skóry, pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
- Makaron ugotować al dente (na pół twardo), odcedzić.
- Czosnek obrać i drobno posiekać (lub przecisnąć przez praskę).
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić czosnek i smażyć ok. pół minuty. Następnie dorzucić na patelnię szpinak i smażyć do czasu aż ‘zwiędnie’. Następnie dodać śmietankę kremówkę, gęstą śmietanę 18% , tymianek oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać i dusić jeszcze przez ok. 5 minut.
- Kolejno wymieszać makaron z masą szpinakową oraz kawałkami łososia. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać kawałkami mozzarelli.
- Piec zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez ok. 15-20 minut (aż łosoś się upiecze). Smacznego!
czy może być smietanka 30% łaciata do deserów?