Roladki schabowe ze szpinakiem – szybkie i łatwe w wykonaniu :) Zaletą ich jest na pewno to, że dla zapracowanych są wybawieniem, gdy nie ma się czasu danego dnia na długie stanie przy garnkach :) Można je przygotować dzień wcześniej, a dnia następnego lekko poddusić na patelni z odrobiną wody lub zawinąć je w folię aluminiową i odgrzać w piekarniku ;) Polecam też wersję z mięsem drobiowym: roladki drobiowe ze szpinakiem
Roladki schabowe ze szpinakiem – Składniki:
Składniki na farsz szpinakowy:
- 450g mrożonego szpinaku
- 250g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
- ok. 720g schabu (10 plastrów na kotlety)
- 3 łyżki oleju do smażenia roladek schabowych
- sól, pieprz do smaku
- papryka słodka w proszku
- szczypta chilli w proszku
Roladki schabowe ze szpinakiem – Wykonanie:
- Przygotować farsz szpinakowy: Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (można dać więcej lub mniej czosnku do smaku – jak kto woli). Cały czas mieszać farsz ,by się nie przypalił. Smażyć aż do całkowitego odparowania wody. Ser feta pokruszyć, dodać do szpinaku, przemieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Plastry schabu rozklepać cienko tłuczkiem. Doprawić z obu stron pieprzem i sola, a na jednej stronie (tej która będzie stroną zewnętrzną roladki) posypać papryką słodką i szczyptą chilli. Na wewnętrzną stronę plastrów schabu nakładać farsz ze szpinaku, zawinąć roladki.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć roladki z obu stron. Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką (na ok. 1 minutę), by mięso się poddusiło. Smacznego!
Polecam również inne przepisy ze schabem:
Wyglądają pysznie, lubimy szpinak. Przepis do wykorzystania w przyszłości