Kremy Słodkości

Domowa Nutella (krem czekoladowy) z kaszy jaglanej

Kuchnia : Polska

Domowa Nutella (krem czekoladowy) z kaszy jaglanej – to coś, co koniecznie musicie wypróbować! Aż wstyd się przyznać, ale przez większość swojego życia nie miałam pojęcia, jak smakuje kasza jaglana, bo po prostu w moim rodzinnym domu jej się nie przyrządzało ;) Jakiś czas temu jednak skusiłam się na jej kupno i od tego czasu już systematycznie pojawia się w mojej kuchni. Zaletą kaszy jaglanej jest to, że poza tym iż jest mega zdrowa, to można ją wykorzystać do dań na słodko i wytrawnie. Może zaciekawi Was również ten przepis: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu lub wiele innych, które znajdziecie pod tagiem: KASZA JAGLANA.


Domowa Nutella (krem czekoladowy) z kaszy jaglanej – Składniki:

  • 1 ciut niepełna szklanka (o poj. 250ml) kaszy jaglanej (200g)
  • 2,5 szklanki wody (600ml)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 średni banan (ok. 130g)
  • 1 czubata łyżka kakao gorzkiego
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)
  • 3-4 łyżki miodu (mniej lub więcej do smaku)
  • 100ml mleka 3,2%
  • 1 czubata łyżka mleka w proszku
  • 50g orzechów włoskich
  • 1 łyżka soku z cytryny

Domowa Nutella (krem czekoladowy) z kaszy jaglanej – Wykonanie:

  1. Kaszę ugotować wg instrukcji w tym wpisie: Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną? Następnie kaszę ostudzić.
  2. Orzechy uprażyć przez chwilę na suchej patelni, dokładnie pozbawić łupinek (inaczej Nutella może wyjść gorzkawa). Ostudzić. Zblendować.
  3. Ugotowaną kaszę wrzucić do blendera, dodać mleko 3,2%, zmiksować. Kolejno dodać kakao, mleko w proszku, rozpuszczoną czekoladę, banana, zblendowane orzechy, miód i sok z cytryny. Zmiksować. Ewentualnie dodać miodu do smaku.
  4. Z podanych składników uzyskuje się 4 słoiczki (po ok. 200ml) kremu czekoladowego, który należy przechowywać w lodówce.
  5. UWAGA! Krem nie jest aż tak słodki jak prawdziwa Nutella ;) Jego słodkość w dużej mierze zależy od ilości użytego miodu, a nawet od dojrzałości banana (im dojrzalszy, tym słodszy) – tak więc można dać nieco więcej miodu jeśli zależy nam na słodkim kremie. Smacznego!
5 / 5 ( 1 głosów )

4 thoughts on “Domowa Nutella (krem czekoladowy) z kaszy jaglanej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here