Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia – to pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto… coś a’la sernik na zimno w połączeniu ze śmietaną kremówką oraz ze smakowitą posypką z wiórków kokosowych :) Wręcz rozpływa się w ustach! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go wypróbować, a macie ochotę na małe co nieco, to gorąco polecam :) Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 20x20cm. Może zainteresuje Was również przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia (przepis klik).
Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia – Składniki:
Składniki na spód:
- ok. 50 g herbatników Petit Beurre (3,5 opak. po 14g każde)
Składniki na masę puchową:
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wody do rozpuszczenia galaretek
- 500 g twarogu min. 3-krotnie mielonego (najlepiej taki z wiaderka)
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Składniki na posypkę:
- 1 czubata łyżka masła (ok. 35g)
- ok. 70g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia – Wykonanie:
- Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.
- Na patelni roztopić masło, dodać cukier oraz wiórki. Cały czas energicznie mieszać i smażyć do czasu aż wiórki delikatnie się zarumienią. Odstawić do ostudzenia.
- Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć na dnie warstwę herbatników.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać cukier puder oraz dodawać stopniowo po łyżce zmielonego twarogu. Miksować do czasu połączenia składników. Chłodną galaretkę (lecz wciąż płynną) dodawać stopniowo do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką aż składniki się połączą.
- Gotową masę przelać na herbatniki. Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi (już ostudzonymi). Wstawić ciasto do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego ciasta śnieżny puch!
Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to zapraszam po więcej przepisów tutaj: Ciasta bez pieczenia – przepisy
Witam kiedy dodać cukier waniliowy po ubiciu śmietany?
Pozdrawiam serdecznie!
Hej, zrobiłam wczoraj – smaczne i ładnie wyglądające. Zamiast galaretki cytrynowej dałam przezroczystą o smaku truskawka-wanilia. Poczytałam komentarze, znalazłam prosty sposób na trzymające się dna ciastka. Smarowałam każde ciasto masłem od spodu i przyklejałam do dna. Nic nie odlazło :-) Poza tym ciasto wlewałam do foremki powoli. I tyle. I jeszcze foremkę przygotowuję tak, że smaruję ją całą od wewnątrz masłem, wykładam arkusz papieru do pieczenia, wygładzam ręką – elegancko trzyma się formy. Dziękuję za przepis
Zamiast herbatników lepiej użyć biszkoptów a całą formę wyłożyć folią spożywczą. Jest super.
Niestety przyjarałam wiórki zdarza się nawet najlepszym wymyślułam sobie, że na górę dam malinową galaretkę … dodatkowo poukładałam zamrożone maliny. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Dzięki za świetny pomysł na niedzielne ciasto
Hej. Wstępnie pracy na 30 minut. Moim zadaniem wystarczy jedna galaretką bo bardzo rozwodziła mi całość masy. Czekam do jutra. Zobaczymy
Jak ubijacie śmietanę skąd będę wiedzieć że jest ubitą ? Czy po dodaniu sera nie będzie to papka?
Po odwróceniu miski “do góry nogami” z ubitą śmietaną, nie powinna wypaść ;)
Nad tym schodzi najdłużej. Ja dodałam fix i miksowałam jakieś 10 minut. Sztywna z tarczka nie wypada
To jest deser a nie ciasto. Ja od lat to robię ale galaretka musi być rozpuszczoną w 1/2 wody …i wystarczą gęste 2 jogurty na 1 galaretkę zamiast serów i śmietany. Wtedy można jeść do woli bo jest można powiedzieć dietetyczne. Można robić w pucharach i można modyfikować do woli dodając na wierzch cuda. Na wierzchu też galaretka z 1/2 wody. To jest tzw najszybszy deser świata
Ciasto wspaniałe, robiłam już kilka razy
Widzę w komentarzach, że jest mowa o śmietanfiksie, ale nie widzę go w składnikach…
Już go nie ma :) Przepis był modyfikowany :) Pozdrawiam :)
Ja też dodałam żeby śmietana się ubiła na sztywno
serniczek na zimno tak bym opisała jest pyszny i polecam , ale z góry zrobił się spód a ze spodu góra ot co ,ale tak super szybko i tanio ….
po prostu sernik na zimno i tyle. Jest masa mozliwosci.
robiłam też ciasto które nazywa się smerfetka jest także pyszne
ja już je robiłam jest pyszne i szybkie w przygotowaniu
Robię mało roboty a ciasto pycha.
Z wiórkami kokosowymi
Przesmażonymi na masełku
Pychota
Witam, mam pytanie czy jeśli już zastygnie, trzeba trzymać go w lodówce? Może się rozpłynąć?
A poza tym to pyszne ciasto!
Nie rozpłynie się :) Pozdrawiam! :)
Dziękuje ślicznie i jeszcze raz, pyszne ciacho!
Następnym razem wypróbuje z truskawkową galaretką :)
Polecam wypróbować z malinową – smakuje mi najlepiej :))
Myślałam że to ciasto będzie lepsze, słodkie… A tu rozczarowanie jak dla mnie trochę za kwaśne… Może następnym razem użyje innej galaretki to będzie lepsze
Polecam wypróbować malinową :)
Na pewno spróbuję
Majka Nowicka to może być polewą czekoladowa
Robiłam polewę z białej czekolady -rarytas
Nie lubię kokosu
Zrobiłam z galaretka truskawkowo waniliowa – bezbarwna o naprawdę pyyyycha
Majka Nowicka za tydzień takie zrób
Pomyślę
Ja robiłam z cytrynową było bardzo smaczne, polecam
witam, świetny pomysł na deser na pewno wypróbuję zapraszam także do siebie
Ja robię takie tylko że na biszkopcie i daje dżem morelowy między masę a wiórki kokosowe
Dziekuje za wspanialy przepis,robilam go juz 4 razy, jest pyszny.Ludzie nie potrafia czytac ze zrozumieniem Pani ma bardzo duza cierpliwosc gratulacje. Pozdrawiam
Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam również! :)
Pyszne jest to ciasto!
Chyba wyłamię się z ogólnych zachwytów, ale mnie to ciasto nie powaliło, może dlatego, że nie lubię galaretki. Miałam nadzieje, że jednak będzie czuć ser i śmietankę. Użyłam zwykłego białego sera, bo nie lubię tych z wiaderka i wyszło mało słodkie, a nawet trochę kwaśne. Być może więcej cukru załatwiło by sprawę,ale na pewno nie sprawiło, żeby smak mnie zachwycił. Plusem jest to, że ciasto ładnie wygląda, i dla amatorów galaretki pewnie będzie dobre. Smaczne też są podprażone wiórki z masłem.
Ciasto wyszło bardzo pyszne, ale nie byłbym sobą, gdybym nie wymienił kilku składników. Wypróbowałem galaretkę truskawkową i wyszło bajecznie.
Pysznie wygląda to ciasto! Zapisuje sobie przepis i w weekend będę piekła :)
Dzięki za przepis ciasto jest pyszne naprawdę rozpływa się w ustach ..
Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać… Jak czytam niektóre komentarze, to podziwiam Pani cierpliwość w odpowiadaniu na “debilne” pytania…. Pozdrawiam i życzę, aby tej cierpliwości miała pani w sobie jeszcze wiele, a ciasto swoją drogą pyszne :)
Zgadzam się♀️
Przepyszne
Dzisiaj zrobiłam i musiałam pilnować lodówki…..na jutrzejszy dzień z gośćmi.
Trochę dziwią mnie te śmieszne pytania bo logiczne,że jeżeli większa blaszka to zwiększam proporcje ,ja taką blachę kupiłam w AGD i też fortuny nie kosztuje są i w kauflandzie ale w Carrefur są najtańsze-uwielbiam ciasta bez pieczenia a to jest PYSZNE.
Czy śmietana kremówka ma być ta płynna czy gęsta?
Nie spotkałam się z gęstą wersją ;) Ma być zwykła śmietanka kremówka 30% lub 36% w formie płynnej (w kubeczku lub kartoniku), którą następnie ubija się na sztywno za pomocą miksera :)
36% z Piątnicy jest gęsta jeśli Pani nie wie
Może w 2017 roku takiej nie było ;)
Ma yc zimna prosto z lodowki
Witam, czy ktoś próbował już z opcją bez żelatyny dla wegetarian? Proszę o pomoc :-)
Dziękuję z góry.
Ja bym spróbowała z agar agar
Witam :) A czy można zastąpić herbatniki biszkoptem? :)
Można ;)
Sorry ale co to za pytanie to Twoje ciastko i modyfikuj jak Co sie podoba ;)
a bez śmietanfixu się nie da ;) ?
Można użyć żelatyny, ale nie każdy toleruje jej zapach podczas przygotowywania.. inni marudzą na grudki i ogólnie większe ryzyko “katastrofy” jest ;)
W śmietan fixie jest tylko skrobia ;) więc nie widzę przeciwwskazań do jej stosowania :) Pozdrawiam :)
Ja robiłam że śmietany 36% i nie trzeba smietanfixu nie klapnie
Teraz można kupić przezroczystą galaretkę o różnych smakach :-)
Pyszne ciasto, nie jest za słodkie, bardziej orzeźwiające, zrobiłam tylko mocniejszą galaretkę, żeby smak był bardzo intensywny ;))
To jakie proporcje mam dac na blaszke 24×24? Pozdrawiam
1,5 porcji
Mi też bardzo smakuje polecam!
Czy może Pani polecić konkretny serek z wiaderka?
Najlepiej z Piątnicy :) ale mogą być też inne zwykłe, ale odsączone ;)
Ja też polecam! Robiłam dwa razy i jest pyszne po prostu!
Czy ja musze zawsze rano widziec takie slodkosci
polecam <3
Pysznie wygląda ;) czy można zamiast tej posypki na zastygłą już masę np. Ananasa i zalać galaretka? Cos jak melbe? Pozdrawiam
Można, ale nie surowego ananasa, bo galaretka nie stężeje ;)
Oczywiście polecam
Ja tak robię i uważam że jest jeszcze lepsze
Witam. Mam takie pytanie czy wszyscy wykonują to ciasto na blaszce o wymiarach 20×20? Bardzo trudno mi taką znaleźć… Ktoś może używa innej? Pozdtawiam
Można użyć innej przecież ;) mniejszej, większej, przeliczyć proporcje i tyle ;)
Moze byc okragla
Pycha, zrobiłam i szybko zniknął. Polecam
Zrobiłam dziś ale herbatniki się uniosły :-( no trudno coś tam wyjdzie
Spód zmodyfikowalam. Herbatniki zmielilam na pył, rozpuscilam maslo, dodalam do herbatników i wylozylam na spod blachy, ugniotlam dłońmi i nic mi nie wypłynęło pycha
Robiłam i zrobię jeszcze raz :)
Też robiłam.Jest wyśmienite
Jest pyszne. Robilam 2 razy i nie możemy się nim najesc :-)
.
to wyglada smakowicie :)
Super ciacho robiłam dziś :)
Czy zamiast fix używając żelatyny wsypujemy tez całe opakowanie ?
Nie. W zależności od opisu na opakowaniu ;)
Czy galaretka cytrynowa jest mocno wyczuwalna w smaku ? Bo tego chciałabym uniknąć… może zastąpić żelatyną ???
Z góry dziękuję za pomoc:)
Można zastąpić żelatyną lub inną galaretką ;)
Czym mogę zastąpić fix do śmietany?
żelatyną
Witam. Czy serek mascarpone też się nada ?
Czy te herbatniki nie pływają, gdy wlewa się masę? Czy trzeba je czymś nasączyć?
Jak się delikatnie wlewa, to nie powinny wypływać ;) Ewentualnie można masę lekko schłodzić w lodówce przed wlaniem na blaszkę, by uniknąć ryzyka wypłynięcia herbatników ;)
A czy zamiast serka z wiaderka mozna dac np serek “moj ulubiony” ? :)
Mój ulubiony też jest w wiaderku :-)
Witam :)
Jakie proporcje składników dobrać na okrągłą blachę śr. 25cm? :)
Można korzystać ze wzorów ;) na pole kwadratu i koła :D
Moja blaszka to 20x20cm = 400cm2
Pani blaszka to 3,14*(12,5)^2 = ok. 490cm2
więc składniki powiększyłabym o ok. 1/5 ;)
A co można użyć zamiast wiórków kokosowych…Nie lubię ich
czekoladę
Czy herbatniki trzeba czymś nasączyć, żeby były ciężkie i nie przemieszczały się przy wylewaniu masy? Pozdrawiam serdecznie
najlepiej na biszkopcie
Pyszne ciasto, wszystkim smakowało. Dziękuje za dokładne podanie przepisów, wszystko się udaje i równie wspaniale smakuje.
Zrobiłam i wszystkim polecam. Pyszne, łatwe i orzeźwiające. Super przepis.
Świetnie wygląda i pewnie tak smakuje,ale ja zamiast cukru wanilinowego[sama chemia] robię cukier w a n i l i o w y z cukru i laski wanilii.Na słoiczek od dżemu 1 laska wanilii,przeciąć na pół i pokroić w mniejsze kawałki.Gotowe a jaki zapach no i smak ma też swoją wartość.Pozdrawiam serdecznie.
Czy można zamiast twarogu dodać serek philadelphia?
Co to jest ten fix
Śmietan fix to glukoza za skrobią :) ma za zadanie ‘usztywnić’ masę podobnie jak żelatyna ;)
A z serkiem Philadelphia nigdy nie robiłam takich pączków więc nie wiem :)
usztywniacz do śmietany
Zrobilam jest juz w lodowce ale boje sie ze mi nie wyszlo.Poniewaz jak wlalam galaretke zimna to zrobilo sie rzadkie….hmmmmm
Spokojnie ;) stężeje w lodówce ;)
galaretkę wlewa się tężejącom
Zrobilam jest juz w lodowce ale boje sie ze mi nie wyszlo.Poniewaz jak wlalam galaretke zimna to zrobilo sie rzadkie….hmmmmm
Aaaa u mnie to samo…. Zobaczymy rano ;)
jaki smak galaretki
tak jak jest napisane w przepisie ;) cytrynowe! :)
ale można też użyć innego, ulubionego smaku, aczkolwiek kolor będzie inny niż śnieżny ;)
z cytrynowa tez nie jest białe tylko zółte
Fajnie to wygląda;)
Witam . Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi , a co robimy z masą którą rozgrzaliśmy na patelni ? (wiórki, cukier, masło )
No właśnie tą masą z wiórków posypujemy ciasto ;)
Dzięki wielkie :-)
Czy herbatniki trzeba czymś nasączyć, żeby były ciężkie i nie przemieszczały się przy wylewaniu masy? Pozdrawiam serdecznie
Nie, wystarczy delikatnie wlewać masę ;) lub zostawić masę serową trochę dłużej w lodówce (jak będzie nieco gęściejsza, to herbatniki się nie uniosą).
Witam,gdzie Pani kupiła blaszkę o takich wymiarach ?
W Carrefour ;)
Można prosić o fotkę ?
Tutaj też ma Pani taką: http://sklep-kuchenny.pl/vinzer-forma-do-pieczenia-kwadratowa-20cm.html
A w Carrefour swojego czasu (2 lata temu kupowałam) były na wagę za grosze ;)