Likier z białej czekolady – tylko 3 składniki, a ile radości i przyjemności :D Jeśli lubcie takie szybkie, babskie likiery, to po może zainteresują Was również te przepisy na: Likier kawowy, Likier bananowy, Domowy Advocat i Likier mleczny – tylko 2 składniki (przepisy po kliknięciu w nazwę).
Likier z białej czekolady – Składniki:
- 2 tabliczki białej czekolady (200g)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
- 200-250ml wódki (w zależności od preferencji smakowych)
Likier z białej czekolady – Wykonanie:
- Do garnuszka przelać mleko skondensowane i podgrzać. Następnie dodać czekoladę połamaną na kostki i cały czas mieszać do czasu aż czekolada się rozpuści.
- Zdjąć garnuszek z palnika i pozostawić do ostudzenia.
- Gdy masa będzie już całkowicie ostudzona, dodawać stopniowo wódkę, mieszając cały czas delikatnie drewnianą łyżką, do czasu połączenia się składników.
- Przelać gotowy likier do butelek. Przechowywać w lodówce.
- Likier jest dość gęstych, więc jeśli wolicie by był bardziej rzadki, to śmiało można go rozcieńczyć wg upodobań zwykłym mlekiem ;) Smacznego! :)
Ja tam, nie wierzę, żeby taki likier postał w lodówce dwa tygodnie! Chyba, że pojechałabym na urlop w tym czasie… w przeciwnym razie “Wszystkie drogi prowadzą do lodówki”.
Czy zamiast wódki można dodać spirytus? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?
Czy zamiast wódki może być spirytus? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?
Dzień dobry, ile likier może stać w lodówce?
Na pewno około 2 tygodnie, aczkolwiek wtedy nie nadaje się bezposrednio do spożycia, bo po kilkunastu godzinach czekolada robi się bardzo gęsta i likier ciężko się nalewa :) Trzeba go na kilka godzin wcześniej wyjąć z lodówki i postawić w chłodnym miejscu lub od razu zamiast w lodówce trzymać go w chłodnym miejscu (np. piwnicy) jeśli ma Pani taką możliwość :)
Czy robiąc ten likier należy zagotować masę?
nie gotować, tylko podgrzać żeby biała czekolada się łatwiej rozpuściła