Ciasto Kinder Country bez pieczenia, pyszny deser z białą czekoladą, herbatnikami i pszenicą w miodzie
Ciasta bez pieczenia Przepis na ciasto z herbatnikami / krakersami Sylwester - Przepisy na Sylwestra Słodkości Wypieki

Ciasto Kinder Country bez pieczenia

Kuchnia : Polska

Ciasto Kinder Country bez pieczenia  – znacie batonik Kinder Country? Ja go wręcz uwielbiam :)) Swego czasu miałam umowę z Mężem, że na wszelkie okazje nie chcę kwiatków, tylko bukieciki z tych batoników :) Jeśli uwielbiacie łakocie jak ja, to na pewno zasmakuje Wam to ciasto :) Jego plusem jest również to, że bardzo szybko się je robi. W sezonie zimowym, gdy czekoladę można schłodzić za oknem, wykonanie tego ciasta zajmuje niecałe 20 minut! :) Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 23,5 x 23,5 cm.


Ciasto Kinder Country bez pieczenia – Składniki:

  • ok. 140g herbatników (u mnie 2 rzędy ciastek – 10 opak. Mini Betini)
  • 2 tabliczki białej czekolady (każda po 100g)
  • 330ml śmietanki 30% UHT
  • 250g serka mascarpone
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej (każda po 100g)
  • 3,5 szklanki (o poj. 250ml) pszenicy w miodzie (mogą być płatki Kangus lub Miami Miodziaki z Biedronki) – 2,5szklanki płatków (do masy ze śmietany) + 1 szklanka na wierzch ciasta

ciasto kinder country

Ciasto Kinder Country bez pieczenia – Wykonanie:

  1. Blaszkę o wymiarach 23,5cm x 23,5 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników.
  2. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Ostudzić (zimową porą można wystawić za okno, by się szybko schłodziła).
  3. W drugiej kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę. Ostudzić.
  4. Śmietankę kremówkę 30% (najlepiej UHT) ubić na sztywno. Następnie dodawać po łyżce mascarpone, dalej miksując.
  5. Dwie czubate łyżki z powyższej masy śmietanowo-mascarponowej wymieszać za pomocą łyżki z rozpuszczoną, ostudzoną mleczną czekoladą.
  6. Pozostała masę ze śmietany i mascarpone wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladą. Następnie dodać 2,5 szklanki pszenicy w miodzie i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Wyłożyć na wierzch kolejną warstwę herbatników, a na niej wcześniej przygotowaną masę z mleczną czekoladę. Na wierzch ciasta wysypać szklankę pszenicy w miodzie. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, by masa odpowiednio stężała (najlepiej na całą noc). Smacznego!

Sprawdź również przepisy na inne ciasta bez pieczenia:

ciasto kinder country, bardzo słodkie z białą czekoladą i herbatnikami

4.3 / 5 ( 97 głosów )

32 thoughts on “Ciasto Kinder Country bez pieczenia”

  1. Uwielbiam tą stronę. Przepisy są rewelacyjne ! Piekę słodkości razem z dziećmi i za każdym razem jest pychotaaaa :)

      1. Robią się nieco miękkie – tak standardowo jak to w ciastach bez pieczenia ;) na tyle, by móc łatwo kroić ciasto.

    1. W garnku zagotować wodę, czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki i metalową miseczkę włożyć do garnka z wodą:) i zacznie się rozpuszczać :)

    2. Kąpiel wodna polega na tym, że do garnka z wrzącą wodą wstawiamy mniejsze naczynie z połamaną na kostki czekoladą. Gotujemy wodę na małym ogniu, aż czekolada w naczyniu się rozpuści ;)

    1. Uwielbiam kinder country ale też mnie zniechęca to, że kangusy mi odwilgły. Zastanawiam się co zrobić żeby były chrupkie. A tak to ciasto mi smakowało bardzo. Gdyby dodac faktycznie więcej białej czekolady. Mam przepis na ciasto z dwiem białymi i krem wychodzi stabilniejszy.

  2. Ciasto super!!!!! Pysszzzzzneeeeeeeeeeeee!!! Własnie zrobiłam już 2 raz, stoi w lodówce :) Dzięki za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here