Sernik zebra – szybki w wykonaniu i wystarczy tylko 5-6 składników, by móc delektować się jego smakiem!
Sernik zebra – Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego (minimum 3-krotnie mielonego, użyłam z wiaderka)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru (o pojemności 250ml)
- 1 opak. cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (średnioczubate – razem ok. 40g)
- 3 czubate łyżki kakao (ok. 40g)
Sernik zebra – Wykonanie:
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie dalej cały czas miksując dodawać po łyżce twarogu. Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną, miksując do czasu połączenia się składników.
- Masę sernikową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i zmiksować. Drugą połowę pozostawić bez dodatków.
- Okrągłą blachę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek wlewać naprzemiennie po 2-3 łyżki każdej masy. Piec (góra-dół) na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 60-70 minut (po ok. 40 minutach pieczenia wyłączyć górną grzałkę i piec tylko na dolnej). Studzić sernik najpierw przez 40 minut przy zamkniętym piekarniku, a następnie przy uchylonym. Kroić po całkowitym ostudzeniu. Smacznego!
Świetny przepis!
Tym razem testuje bez kakao :)
Brat w święta po zjedzeniu stwierdzi to taki sernik babci jak daaawnych lat :)
Polecam wszystkim, szybki, tani smaczny deser ❤
Jak to się piecze w gazowym piekarniku ?
A jak to się ma w przypadku piekarnika z termoobiegiem ?
a co w sytuacji kiedy nasz piekarnik nie ma możliwości włączenia tylko dolnej grzałki?
Moja opalona zebra ciemniejsza niż na zdjęciu ze względu to,że użyłam cukru kokosowego zamiast zwykłego
Mój ulubiony:-)
Był na święta ommm pychota
Biorę w ciemno, super wygląda! :)