Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym

Podziel sięShare on Facebook99Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym to pyszna propozycja na soczyste kotlety w chrupiącej, naleśnikowej panierce :) Polecam je jako alternatywę dla tradycyjnych kotletów drobiowych, czy schabowego ;) Polecam również przepisy na kotlety siekane i na kotlety zapiekane z pieczarkami i serem ;)

Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym – Składniki:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (ok. 500-600g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

*szklanka = 250ml
piersi z kurczaka w cieście

Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym – Wykonanie:

  1. Od każdego filetu piersi z kurczaka odciąć polędwiczkę, a pozostałą pierś pokroić na 2-3 mniejsze kotlety i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.  Oprószyć  z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.
  2. Mąkę pszenną wymieszać wraz ze szklanką wody, jajkiem, solą, ziołami prowansalskimi, przyprawą curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (lub posiekanym drobno) – powinno powstać gęste, jednolite ciasto naleśnikowe.
  3. Rozbite kotlety z piersi kurczaka przełożyć do miski z ciastem naleśnikowym, schować do lodówki na ok. godzinę.
  4. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i tak otoczone w cieście naleśnikowym smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook99Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.