Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym to pyszna propozycja na soczyste kotlety w chrupiącej, naleśnikowej panierce :) Polecam je jako alternatywę dla tradycyjnych kotletów drobiowych, czy schabowego ;) Polecam również przepisy na kotlety siekane i na kotlety zapiekane z pieczarkami i serem ;)
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym – Składniki:
- 2 duże filety z piersi kurczaka (ok. 500-600g)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
*szklanka = 250ml
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym – Wykonanie:
- Od każdego filetu piersi z kurczaka odciąć polędwiczkę, a pozostałą pierś pokroić na 2-3 mniejsze kotlety i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.
- Mąkę pszenną wymieszać wraz ze szklanką wody, jajkiem, solą, ziołami prowansalskimi, przyprawą curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (lub posiekanym drobno) – powinno powstać gęste, jednolite ciasto naleśnikowe.
- Rozbite kotlety z piersi kurczaka przełożyć do miski z ciastem naleśnikowym, schować do lodówki na ok. godzinę.
- Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i tak otoczone w cieście naleśnikowym smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smacznego!