Sałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;)
Sałatka Żydowska – Składniki:
- 5-6 średnich ziemniaków (ok. 800g)
- 4 jajka
- 1 duża cebula (ok. 150g)
- sól i pieprz do smaku
- majonez wedle uznania (u mnie 6-7 czubatych łyżek = 300g)
- szczypiorek (opcjonalnie)
Sałatka Żydowska – Wykonanie:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Ostudzić. Następnie obrać i pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, posiekać drobno.
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez wedle uznania ( u mnie 6-7 czubatych łyżek). Doprawić do smaku solą i pieprze, wymieszać. Opcjonalnie dodać posiekany szczypiorek.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Smacznego!
Może spodoba się Wam również przepis na inną ziemniaczaną sałatkę do grilla – przepis tutaj: Sałatka norweska do grilla
moja mama dodaje czosnek wyciśnięty praską i jest super
Ja robię z ogórkami konserwowymi i jest super
U mnie jeszcze czasem dodaje się śledzie solone pokrojone w kostke ;)
W wersji pierwotnej, żydowskiej, nie bylo majonezu, tylko olej lub oliwa :-)
O, jako żydowska znałam sałatkę z kapusty kiszonej z ogórkami i cebulą. Ale ziemniaczaną też zjadłabym od razu :-)
Generalnie majonez to nie moja bajka, ale jeśli zestawić go z ziemniakami, albo jajkami, albo obydwoma na raz, to warto po grzeszyć odrobiną kalorii :D
to tylko nazwa sałatki ;P a do mięsa smakuje idealnie i nic na to nie poradzę :P
bardzo lubią tą sałatkę
polecam <3