Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Podziel sięShare on Facebook108Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką – to dość szybkie w wykonaniu ciasto, a jego jedynym minusem jest czas oczekiwania na stężenie galaretki i masy twarogowej ;) Tak więc jeśli szukacie czegoś w sezonie truskawkowym, co nie wymaga włączenia piekarnika ani użycia miksera, to gorąco polecam wypróbować ten przepis ;) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 20cm x 20cm.

Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: CIASTA BEZ PIECZENIA – PRZEPISY


Sernik na zimno z truskawkami i galaretką – Składniki:

  • ok. 60g herbatników Mini Betini
  • 1 kg sera mielonego z wiaderka
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru (ok. 100g) (*szklanka 250ml)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 16g cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku (*szklanka 250ml)
  • 1,5 opakowania galaretki truskawkowej + 600ml wrzątku
  • ok. 350 g truskawek

 sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką – Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (twaróg wyciągnąć z lodówki najlepiej na 2 godziny przed rozpoczęciem wykonywania sernika).
  2. Cztery czubate łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody (tuż po zagotowaniu) i zostawić do lekkiego ostygnięcia (żelatyna powinna być wciąż ciepła i płynna, ale nie za gorąca, by w masie serowej nie zrobiły się grudki).
  3. Półtora opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 600ml wrzątku.
  4. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą i na dnie ułożyć herbatniki.
  5. Twaróg wymieszać z przesianym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie letnią żelatynę wlać powoli do masy serowej, mieszając dokładnie łyżką lub miksując mikserem na najniższych obrotach.
  6. Masę serową wylać na herbatniki i wstawić do lodówki. W międzyczasie umyć truskawki i pozbawić je szypułek. Dokładnie osuszyć i przekroić na połówki. Wyciągnąć ciasto z lodówki, poukładać truskawki na masie serowej i ponownie schować sernik do lodówki.
  7. Gdy galaretki już będę lekko tężejące wylać je na masę twarogową z truskawkami. Wstawić sernik na kilka godzin do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziecie tutaj pod tagiem: TRUSKAWKI

 

 

Podziel sięShare on Facebook108Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.