Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej

Podziel sięShare on Facebook56Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej – to pomysł na pyszną, kruchą, wręcz rozpływającą się w ustach karkówkę na grilla (wystarczy ją wtedy zawinąć w folię aluminiową lub piec na aluminiowych tackach). Kiedy jednak pogoda nie dopisuje można ją upiec w piekarniku :)


Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej – Składniki:

  • 0,5kg karkówki
  • 3 łyżki miodu
  • 3 czubate łyżeczki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli i pieprzu czarnego
  • szczypta pieprzu chilli cayenne (niespełna 1/4 łyżeczki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu teriyaki (lub opcjonalnie sosu sojowego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej

Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej – Wykonanie:

    1. Karkówkę pokroić na ok. 1cm plastry, pokroić na mniejsze kawałki i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
    2. Wszystkie składniki na marynatę (miód, ketchup, sos teriyaki, zioła prowansalskie, pieprz czarny, sól, pieprz chilli cayenne, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek – lub drobno posiekany oraz olej rzepakowy) wymieszać ze sobą na jednolitą marynatę.
    3. Mięso przełożyć do pojemnika, zalać marynatą i dokładnie wymieszać, by mięso dokładnie otoczyło się marynatą, a następnie szczelnie zamknąć pojemnik schować mięso na minimum 1 godzinę do lodówki (można marynować całą noc).
    4. Jeśli mięso będziemy grillować, to na godzinę przed planowanym grillowaniem, mięso należy wyciągnąć z lodówki, a następnie grillować przez kilka minut (czasami kilkadziesiąt – bo to zależy od rozgrzania grilla i grubości plastrów karkówki) z każdej strony.
    5. Jeśli mięso zaś przygotowywane będzie w piekarniku, to po czasie marynowania należy je przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z całą marynatą, przykryć naczynie folią aluminiową i piec tak mięso w 200 st.C przez ok. 25 minut, następnie przemieszać, zdjąć folię i piec dalej przez ok. 40-70 minut (czas pieczenia może się różnic w zależności od grubości plastrów, mocy piekarnika itd., dlatego karkówkę trzeba piec do czasu aż będzie odpowiednio upieczona i krucha – najlepiej po ok. 45 minutach łącznego pieczenia nakłuć ją widelcem i sprawdzić, a potem  ewentualnie powtarzać czynność co 10-15 minut aż będzie gotowa. U mnie łączny czas pieczenia to 25 minut pod przykryciem + 55 minut bez przykrycia). Podczas pieczenia przemieszać karkówkę z 2-3 razy.
    6. Podawać np. z pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Zobacz przepis na:

Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej

Podziel sięShare on Facebook56Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.