Lody kajmakowe – tylko 2 składniki!

Podziel sięShare on Facebook116Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Lody kajmakowe – tylko 2 składniki! A roboty może z 5 minut! ;) Czyli… mega prosto i szybko – a takie przepisy chyba lubimy najbardziej, co? :)


Lody kajmakowe – Składniki:

  • 660ml śmietanki kremówki 30% lub 36% – najlepiej UHT
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) – 510g – u mnie gostyńska – moim zdaniem najlepsza ;) bo inne lubią robić się grudkowate i wytrącają kryształki cukru

lody kajmakowe

Lody kajmakowe – Wykonanie:

    1. Śmietankę kremówkę porządnie schłodzić. Następnie ubić ją na sztywno za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Gdy śmietana zacznie już sztywnieć, zmniejszyć obroty. Następnie zacząć dodawać po łyżce masy krówkowej, miksując na niskich obrotach do czasu wyczerpania masy kajmakowej i do połączenia się składników (nie dłużej!).
    2. Zmiksowaną masę przelać do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin (u mnie mroziły się 24h, ale czasami jest potrzebny krótszy czas chłodzenia, więc np. po 12h można już sprawdzić, czy lody są OK). Lodów nie trzeba mieszać podczas chłodzenia. Podawać w wafelkach, z sosem karmelowym, orzechami, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami :) Smacznego! :)

Może zaciekawią Cię również inne przepisy na domowe lody:

lody kajmakowe

Podziel sięShare on Facebook116Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Lody kajmakowe – tylko 2 składniki!

    • SłodkaBabeczka says:

      Chciałabym tylko zwrócić Pani uwagę, że jest różnica między “bardzo nie zdrowe”, a tym, że UHT posiada po prostu mniej walorów odżywczych, które traci podczas poddawania wysokiej temperaturze… i jak dla mnie lodów, czy ciast nie jada się po to, żeby uzupełniać witaminy ;) tylko dla delektowania się i walorów smakowych (z reguły), a witaminy i inne wartościowe substancje można spożywać na śniadania, obiady, czy kolacje w postaci różnych dań zbytnio nieprzetworzonych :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.