Spaghetti carbonara – oryginalny przepis

Podziel sięShare on Facebook73Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spaghetti carbonara to jedno z moich ulubionych smaków z dzieciństwa… i wbrew pozorom nie – nie wychowałam się we Włoszech :) Taki makaron często robiła mi moja Babcia, która zapewne nawet nie wiedziała, że jest to oryginalna włoska carbonara ;) Dla nas to był po prostu makaron z jajkiem i boczkiem :) Oryginalna pasta alla carbonara złożona jest z makaronu (zwykle spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz boczku i sera (tradycyjnie parmezanu lub pecorino)… więc w babcinym przepisie różnica była tylko taka, że takowego sera po prostu nie było, bo w owych czasach nawet go w sklepach nie widywałam ;) Poniżej macie jednak przepis w wersji ściśle oryginalnej :)

Pamiętajcie również, że prawdziwa włoska carbonara nie zawiera śmietanki, aczkolwiek niektórzy ją dodają, by sos był bardziej kremowy ;)


Spaghetti carbonara – Składniki:

    • 150g makaronu spaghetti
    • 100g boczku wędzonego (w oryginale z reguły jest boczek suszony – pancetta)
    • odrobina oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) do smażenia
    • 2 jajka
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    • 2 ząbki czosnku
    • 30g sera typu Parmezan lub Grana Padano do sosu + 10g do ozdoby
    • kilka gałązek natki pietruszki, bazylii lub innych ulubionych ziół – wedle uznania

spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara – Wykonanie:

    1. Makaron spaghetti ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie.
    2. Boczek pozbawić ewentualnie skóry, pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub na oleju rzepakowym. Gdy boczek już się zarumieni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany) oraz posiekana natkę pietruszki (lub inne ulubione zioła, np. bazylię) i smażyć jeszcze ok. 30 sekund, cały czas mieszając. Następnie dorzucić na patelnię ugotowany, odcedzony makaron i smażyć ok. 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Dodać parmezan, wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia.
    3. Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić i wbić do miseczki. Doprawić pieprzem i solą, rozkłócić trzepaczką do jajek. Dodać masę jajeczną do makaronu i cały czas energicznie mieszać, by sos zgęstniał, ale żeby jajka się nie ścięły. Przełożyć całość na talerze, posypać resztą parmezanu i ozdobić natką pietruszki (lub innymi ziołami). Smacznego!

spaghetti carbonara

 

Podziel sięShare on Facebook73Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Spaghetti carbonara – oryginalny przepis

  1. Anna says:

    Do carbonary dodaje się tylko żółtka. A prawidłowo skłócone żółtka wlewa się do garnka i do nich wrzuca ciepły makaron z boczkiem, miesza intensywnie i podaje.

    • SłodkaBabeczka says:

      No nie do końca ;) Są rejony, gdzie dodaje się tylko żółtka i rejony, gdzie dają całe jajka :) Żadna z tych wersji nie ma przewagi nad drugą :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.