Ciasto jogurtowe z truskawkami

Podziel sięShare on Facebook659Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasto jogurtowe z truskawkami – to puszyste, a jednocześnie idealnie wilgotne ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami :) Ja się w nim zakochałam od pierwszego kęsa! :) Wypróbujcie koniecznie! :)


Ciasto jogurtowe z truskawkami – Składniki:

  • ok. 300g truskawek
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej  (ok. 300g)(*szklanka=250ml)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 230g) (*szklanka=250ml)
  • 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 100 ml oleju
  • 330 g jogurtu naturalnego, bardzo gęstego!
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do oprószenia ciasta

ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami – Wykonanie:

    1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    2. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia.
    3. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (przez kilka minut). Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze, dodać jogurt, sok z cytryny, delikatnym strumieniem wlać olej, a następnie dodawać stopniowo po łyżce przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksować tylko do czasu połączenia się składników (Im krócej miksowane tym lepiej, bo będzie bardziej puszyste. Dłuższe miksowanie może sprawić, że ciasto ‘siądzie’ i będzie ciężkie).
    4. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z truskawek podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca).
    5. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie przekroić na pół i ułożyć w rządkach na wierzchu ciasta, rozcięciem do góry, lekko dociskając.
    6. Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez ok. 35-50 minut (do czasu tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta).
    7. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciasta, oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziecie tutaj pod tagiem: TRUSKAWKI

ciasto jogurtowe z truskawkami

 

Podziel sięShare on Facebook659Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

87 odpowiedzi na “Ciasto jogurtowe z truskawkami

  1. Kryspina says:

    W przerwie między 3 ciastami co potrzebują schłodzenia w lodowce, ktore piekę dla babci męza na imieniny☺piekę własnie to jogurtowe z truskawkami (ciekawe czy wyjdzie) tak czy siak to do kawki jak cos to do domu i się zje

  2. Eula says:

    Jestem pod wrażeniem. …tyle pozytywnych komentarzy az sama spróbuje upiec bo takie ciasta mi nigdy nie wychodzą. Pozdrawiam wszystkich

    • SłodkaBabeczka says:

      A poukładała Pani truskawki przeciętą stroną do góry i dobrze je odsączyła? Posypała wierzch ciasta mąką? Może truskawki były za bardzo dojrzałe.

      • Anonim says:

        Tak truskawki zostaly poukładane przecieta strona do góry,natomiat nie posypałam wierzchu ciasta mąką :( .Mimo zakalca ciasto zostało bardzo szybciutko zjedzone ;) ,na dniach będę piekła jeszcze raz – zobaczymy czy teraz się uda .Pozdrawiam

      • SłodkaBabeczka says:

        Może zrobiła Pani coś nie tak? Truskawki dobrze Pani osuszyła? i postępowała tak jak w przepisie? Większości zakalec nie wyszedł, mi też nie, więc to nie wina przepisu ;) i błąd leży gdzieś w Pani wykonaniu, za bardzo dojrzałych i źle osuszonych owocach lub w piekarniku. Pozdrawiam

    • SłodkaBabeczka says:

      300g mąki, czyli 2 szklanki po 250 ML !
      250ml to nie to samo co 250g ;)
      1 szklanka mąki o takiej pojemności ma ok. 145-155g ;)
      Pozdrawiam :)

    • SłodkaBabeczka says:

      Oprószyła Pani wierzch mąką?
      Poukładała truskawki przekrojoną częścią do góry?
      I osuszyła dokładnie truskawki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.