Curry z kurczakiem i kalafiorem

Podziel sięShare on Facebook39Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Curry z kurczakiem i kalafiorem zobaczyłam ostatnio na blogu Kardamonovy, a że ciągle ostatnio za mną chodzi kalafior w różnych wersjach, to byłam zmuszona wypróbować ten przepis (z małymi modyfikacjami), zwłaszcza jak na rynku Pani sprzedawała piękne kalafiory – więc żal było przejść obok nich obojętnie ;)


Curry z kurczakiem i kalafiorem – Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka (ok. 500g)
  • pół dużego kalafiora lub jeden mały (ok. 450g)
  • 2 średnie cebule (ok. 140g)
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki wody
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 1 łyżeczka curry + 1 łyżeczka papryki słodkiej do zamarynowania kurczaka
  • 1 czubata łyżeczka curry do sosu
  • pół łyżeczki kurkumy do sosu
  • mały kawałeczek imbiru (ok. 5g)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu chili cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do zamarynowania kurczaka i do smażenia
  • kilka gałązek natki pietruszki

curry z kurczakiem i kalafiorem

Curry z kurczakiem i kalafiorem – Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub pokroić drobniutko.
  3. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Wrzucić do pudełka, dodać pieprz i sól do smaku, pół łyżeczki curry i łyżeczkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego), wymieszać, przykryć i schować do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, wrzucić cebulę, zeszklić, a następnie dorzucić czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund, mieszając.
  6. Kolejno dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, przemieszać. Dorzucić kalafior podzielony na małe różyczki. Dodać łyżeczkę curry, pół łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki pieprzu chili cayenne, starty imbir oraz pieprzu i soli do smaku. Wymieszać i smażyć przez ok. 3 minuty.
  7. Następnie zalać całość wodą i mleczkiem kokosowym, dusić pod przykryciem parę minut – do czasu aż kalafior zmięknie. Ja wszystko dusiłam w woku.
  8. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze danie do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest za rzadki, można go pozostawić na ogniu do odparowania nadmiaru płynów lub lekko oprószyć mąką i wymieszać, by zgęstniał.
  9. Natkę pietruszki drobno posiekać, oprószyć danie. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook39Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Curry z kurczakiem i kalafiorem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.