Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Podziel sięShare on Facebook15Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – propozycja na piątkowy obiad :) Zaś fani mięsnych dań mogą wzbogacić potrawę np. o mięsko z kurczaka :)

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – Składniki:

  • 150g makaronu (u mnie spaghetti)
  • 200g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula (ok. 70g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 240g śmietany 18% gęstej (do zup i sosów)
  • 5 dużych gałązek natki pietruszki (ok. pół standardowego pęczka)
  • sól, pieprz do smaku

makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć. Większe kurki pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
  4. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę lub przecisnąć przez praskę.
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać.
  6. Na dużej patelni lub w woku roztopić masło, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać gęstą śmietanę. Posypać częścią posiekanej natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić wcześniej ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i smażyć jeszcze z 3-4 minuty. Posypać danie resztą natki pietruszki. Smacznego!

Po więcej przepisów z kurkami zapraszam tutaj -> kurki – przepisy

Podziel sięShare on Facebook15Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

  1. Nati says:

    Ja mam zawsze dylemat, czy myć pod wodą kurki, czy tylko je na sucho oczyścić? Słyszałam, że można tylko mokrym ręcznikiem je przygotować do dalszej obróbki…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.