Surówka z selera i jabłka – najlepsza na słodko z soczystymi jabłuszkami i w dodatku pełna witamin :) Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki
Surówka z selera i jabłka – Składniki:
- 1 korzeń selera świeżego (ok. 500g)
- 4 jabłka (ok. 800g) – najlepiej słodka odmiana
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (ok. 100g)
- 1 czubata łyżka majonezu (ok. 60g)
- 2 łyżeczki cukru (lub więcej – do smaku)
- sól, pieprz do smaku
Surówka z selera i jabłka – Wykonanie:
- Seler obrać, zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach (wedle uznania).
- Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i również zetrzeć na tarce (na dużych lub średnich oczkach). Skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
- Wrzucić potartego selera i jabłko do miski, dodać śmietanę, majonez, cukier, pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. Surówka najlepiej smakuje po kilku godzinach, jak smaki się “przegryzą”. Smacznego!
Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki