Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami na jednej z naszych domówek okazały się hitem :) Zniknęły w mgnieniu oka! Jeśli planujecie imprezę w domu, to koniecznie je zróbcie! Goście będą zachwyceni! :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj:
Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami – Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz, papryka słodka czerwona w proszku, czosnek do smaku (do przyprawienia kurczaka)
- 500g pieczarek
- oliwa z oliwek
- 3 czubate łyżki majonezu
- 6 łyżek sosu słodko-pikantnego Tao Tao
Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami – Wykonanie:
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł: Pieczarki – obierać czy myć?), pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i na dość sporym ogniu podsmaż pieczarki (by się zarumieniły, a nie puściły zbyt wiele wody).
- Kurczaka oczyść, pokrój w kosteczkę, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj. Wrzuć kurczaka na patelnię, do już z grubsza podsmażonych pieczarek i smaż całość dalej, aż mięso będzie dobrze usmażone. Ostudź.
- Do kurczaka i pieczarek dodaj majonez oraz sos słodko-pikantny Tao Tao. Ewentualnie możesz jeszcze doprawić całość wedle uznania, ale moim zdaniem majo z słodkim sosem w zupełności wystarczą ;)
- Rozwiń ciasto francuskie. Podziel je na kilka kwadracików. Na każdy z nich nałóż łyżkę farszu i zlep, tworząc trójkąciki.
- Piecz trójkąciki w temp. ok. 200-220st.C przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia).
- Francuskie trójkąciki z kurczakiem można jeść na zimno lub na ciepło :) Bez dodatków lub z ulubionymi sosami. Smacznego!