Kolejna propozycja na upalne dni: koktajl arbuzowo – melonowy
Składniki
- Arbuz ok. 500g miąższu
- Melon 1 melon
- Miód 2 łyżki
- Cytryna 1 sztuka
- Mięta kilka gałązek świeżej mięty
Wykonanie:
- Kilka umytych gałązek mięty zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem do zaparzenia. Następnie odcedzić i ostudzić.
- Miąższ melona zmiksować z kilkoma listkami świeżej mięty i naparem z mięty, dodać do smaku sok z cytryny, rozlać do szklanek.
- Zmiksować miąższ arbuza z 2 łyżkami miodu, dolać do szklanki ze zmiksowanym melonem.
- Ozdobić świeżą mięta.
Jestem antyfanką miodu, czy takie cudo z cukrem będzie smakować również dobrze?
PS. Kocham słodkości ^,^
Zależy, czy lubisz tak bardzo słodkie jak ja :)) Jak widzisz w komentarzu wyżej, pewna osoba w ogóle nie dosładzała i było dla niej okej :) Dużo też zależy od tego na jak słodkiego arbuza natrafisz. Myślę, że powinnaś najpierw zrobić koktajl, posmakować go i wtedy ewentualnie dosłodzić cukrem :)
Zrobiłam z połowy i wyszły 4 szklanki. Koktajl bardzo przyjemny, ale miód nie jest potrzebny. Przynajmniej w takiej ilości :)
Ja niestety mam skłonności do robienia dań przesadnie słodkich :) Jeśli możesz, to będzie mi miło, gdy podeślesz fotkę dania na e-mail: slodka_babeczka@wp.pl :) Prace umieszczam w katalogu na FB w folderze “zdjęcia potraw czytelników”.
ale pychota! nalejesz mi szklaneczkę?
cudowne letnie orzeźwienie :)
alez musiał smakować:)
z całą pewnością wielka explozja smaku!
lepiej być nie może :)
smacznie wygląda:) chętnie bym się napiła:D