Krem Kinder Bueno – kto go nie lubi? Ten pyszny batonik zdobył serca nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Przepis ten może w 100% nie przypomina kremu z tego batonika, ale jest do niego bardzo podobny i śmiało można go polecić :) Idealnie pasuje jako krem do przełożenia wafli.
PS. Z własnego doświadczenia zauważyłam, że orzechy kupowane w sklepie nie zawsze są sobie równe – czasami warto zainwestować w droższe orzechy, by krem nie stracił na smaku. Tak więc przed rozpoczęciem robienie kremu warto posmakować kilka sztuk orzechów, czy nie są zbyt gorzkie i wysuszone.
Krem Kinder Bueno – Składniki:
- 100g orzechów laskowych
- 100g masła
- 3 kopiaste łyżeczki mleka w proszku
- 120ml śmietany kremówki
- 5 pełnych łyżeczki cukru pudru (ewentualnie można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodkie kremy)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- miód (opcjonalnie do ‘dosłodzenia’ kremu)
Krem Kinder Bueno- Wykonanie:
- Orzechy wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i co jakiś czas mieszać. Brązowa skórka po uprażeniu powinna sama odejść od orzechów. Tak oczyszczone orzechy należy wrzucić do blendera i zmiksować na ‘mączkę’.
- Następnie dodać masło, cukier wanilinowy i cukier puder, całość znów zblendować. Na koniec dodać ubitą śmietanę kremówkę oraz mleko w proszku. Ponownie zblendować na jednolitą masę. Posmakować krem i ewentualnie dosłodzić ;)
- Przechowywać w lodówce. Smacznego! Podawać np. z waflami.
Czy mogę zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym gęstym
Czy krem nadaje się do tortu?
witam, a czy można orzechy laskowe zastąpić orzechami nerkowca?
Nie próbowałam ;)
A czy mozna czyms zastapic mleko w proszu u nas nie widzilam niestety :(
Smak będzie inny, ale teoretycznie można zastąpić kremówką zmieszaną np. z mascarpone ;)
A czy można dodać orzechów włoskich zamiast laskowych ? Myślałam o roladzie z tą masą
Można by spróbować :) zrobić mniejszą ilość i zobaczyć, jak będzie smakować ;)
Chciałam tylko powiedzieć że orzechy włoskie też mogą być :) masa pyszna :) wafel zrobiony czeka na święta :D
O to super :)) Na przyszłość będę pamiętać i wypróbuję :))
Proszę mi powiedzieć na ile porcji jest ten przepis? :)
Na taki słoiczek ok. 300-400ml
Nie smakuje mi , wyszło ohydne, wgl nie ma nic wspólnego z kremem z bueno , nie polecam , dno i wodorosty , strata czasu i pieniędzy , wole pić cole tenczowke z biedronki , wielki negatyw !!!!!!!!
A jakiej firmy użył Pan orzechów? Być może ich zła jakość jest sprawcą złego smaku ;)
Zrobiłam. Krem wyszedł pyszny. Myślę, że wykorzystam jako krem do tortu. Zwiększe tylko ilość bitej śmietany i będzie super :-D Pozdrawiam i dziękuję za przepis
Cieszę się, że smakuje ;)
Witam właśnie zrobiłam wafel z twoim kremem pierwszą warstwę posmarowałam nutellą kolejne kremem na wierzch wylałam rozpuszczoną czekoladę z kawałkami orzechów jest wprost rewelacyjny a twój krem to bajka :) ja lubię kawałki orzechów więc nie mieliłam ich tak dokładnie ale jest po prostu nieziemski :* pozdrawiam
Cieszę się, że smakuje ;) Oczywiście jak najbardziej kawałki orzechów też mogą pozostać :)) Można dowolnie go modyfikować. Nawet dziś myślałam, żeby zmiksować go z Nutellą lub po prostu dodać posiekane kawałeczki batonika Kinder Bueno ;)
Wygląda niesamowicie !!! Mój mąż będzie zachwycony :)
na wafle mozba posmarować;)
A czy ktoś próbował przełożyć biszkopt tym kremem ? nadaje się?
Właśnie nad tym myślę ;) Chociaż kremu wyszło stosunkowo mało ;)