Sernik królewski

Sernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli jeszcze szukacie pomysłu na świąteczny sernik, to gorąco polecam właśnie ten… a wielbicieli nowych smaków może zainteresuje również pyszny, ale o zdecydowanie delikatnej masie – Sernik Oreo, na który przepis znajdziecie tutaj: Sernik Oreo z kremówką, mascarpone i ciasteczkami Oreo

Inspiracja: Domi w kuchni
Read more

Potrawy wigilijne – przepisy

Potrawy wigilijne to w tym tygodniu zapewne najczęściej wyszukiwana fraza. Niestety w tym roku na blogu z różnych przyczyn nie pojawiło się zbyt wiele nowych przepisów, ale mimo tego postanowiłam stworzyć dla Was mały zbiór. Mam nadzieję, że coś wpadnie Wam w oko i wykorzystacie przepis podczas tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia.
Read more

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności :) Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia, nr 12/2009. W oryginalnym przepisie znajdziecie rodzynki, które ja podmieniłam na suszoną żurawinę ;) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie znajdziecie tutaj: Przepisy na Święta
Read more

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – o zrobieniu sernika wiedeńskiego myślałam już od dłuższego czasu, więc jak tylko wpadł mi w oko na blogu Słodka strona, to wiedziałam, że czas najwyższy, by wreszcie go zrobić ;) Sernik ten jest tradycyjnym sernikiem bez spodu, o delikatnej konsystencji, rozpływającej się w ustach. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na świąteczny sernik – prosty, klasyczny, bez zbędnych dodatków – to polecam właśnie Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji ;)

Read more

Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek)

Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – czyli coś słodkiego w kilka chwil :)  Ciasto jest szybkie w wykonaniu, pyszne i idealnie wilgotne. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 35x26cm. Jeśli lubicie takie ciasta bez wysiłku, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a jedynym minusem jest czekanie tych 40 minut, kiedy ciasto piecze się w piekarniku… to polecam również ten przepis: Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami. Inspiracja na to ciacho pochodzi stąd: Ekspresowy murzynek bez jajek
Read more

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony.

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest bez wątpienia lepszy :) Poza tym Magda Gessler w swoim oryginalnym przepisie każe zebrać pleśń z powierzchni, a kwas ponownie przecedzić przez gazę. Ja oczywiście Wam takich praktyk nie zalecam. Jeśli wytworzy się pleśń na zakwasie, to osobiście już bym go nie tknęła. By uniknąć takiej sytuacji pamiętajcie, że konieczne jest, by wszystkie składniki zakwasu z buraków znajdowały się pod powierzchnią płynu. W tym celu warto obciążyć składniki, np. talerzykiem, by nie wypływały na powierzchnię (podobnie jak to się robi, przy kiszeniu ogórków).

Read more

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to danie, które idealnie sprawdza się jako potrawa na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jako przekąska na Sylwestra, czy też inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-) Read more