Śledzie z żurawiną i cebulką to nasza najnowsza propozycja na wigilijny stół. Lekko słone śledzie przełamane słodyczą żurawiny powinny zasmakować każdemu. Polecam je gorąco, bo robi się je naprawdę szybko, więc podczas świątecznej bieganiny takie przepisy są na wagę złota :)
Kategoria: Przepisy na Boże Narodzenie
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym i serkiem kanapkowym to idealne danie na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, czy też inne imprezy z rodziną lub znajomymi. Wykonanie takiej rolady z łososiem nie jest skomplikowane i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jej przygotowaniem. Poza tym rolada szpinakowo-łososiowa stanowi ona elegancką przystawkę, więc warto pokusić się …
Sałatka z makreli
Sałatka z makreli to pyszny dodatek do kanapek, zarówno na śniadanie, jak i kolację. Można ją dowolnie modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki. Gorąco polecam!
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to alternatywa dla tradycyjnej zupy grzybowej. Pyszna i aromatyczna, idealna na Święta i Wigilię.
Kompot z suszu
Kompot z suszu to tradycyjny kompot na Wigilię, którego bazą są suszone owoce, które można dobrać wedle swoich upodobań smakowych. Poniżej znajdziecie przepis na wigilijny kompot z suszu, który smakuje mi najbardziej właśnie w takiej wersji.
Śledź po węgiersku
Śledź po węgiersku – to propozycja na rybkę z dodatkiem pieczarek i papryki, zanurzoną w pysznym sosie pomidorowym. Jeśli szukacie czegoś nowego do wypróbowania na Święta Bożego Narodzenia lub na Sylwestra, to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na śledzie po węgiersku.
Gwiazda makowa
Gwiazda makowa – to pyszny drożdżowy makowiec w kształcie gwiazdy. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje, wiec gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu na Święta Bożego Narodzenia.
Seromakowiec
Seromakowiec to pyszny sernik z dodatkiem masy makowej, który głównie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Z dodatkiem polewy czekoladowej smakuje wyśmienicie, więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na seromak.
Sałatka na Wigilię
Sałatka na Wigilię nie pojawia się z reguły w każdym domu. Kiedyś u nas najczęściej serwowało się je w pierwszy lub drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia, aczkolwiek od paru lat na Wigilię robimy śledzie pod pierzynką oraz inne sałatki, nie tylko ze śledziami. Poniżej zapraszam Was po kilka wigilijnych propozycji.
Jak mrozić pierogi?
Jak mrozić pierogi? To bardzo często zadawane pytanie latem, gdy mrozimy pierogi z sezonowymi owocami oraz w grudniu, gdy z różnych powodów planujemy zacząć szybciej przygotowania świąteczne. Poniżej opisałam Wam mój sposób na mrożenie pierogów, dzięki któremu zachowują one swój idealny kształt. Zapraszam!
Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym to pyszna propozycja na świąteczne danie z użyciem pierogów. Nie jest to klasyka gatunku, ale myślę, że taki powiew nowoczesności super się sprawdzi na świątecznym stole, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania pierogów ze szpinakiem zapiekanych w sosie pomidorowym.
Karp pieczony
Karp pieczony kojarzy mi się głównie z karpiem pieczonym w całości, bez wymyślnych dodatków. Jednak tym razem postanowiłam wypróbować karpia pieczonego w miodzie i musztardzie. Wyszło pysznie!
Zupa rybna z łososia
Zupa rybna z łososia z poniższego przepisu to pomysł na ekspresowy obiad w 25 minut, jeśli w swoich zapasach macie dowolny bulion, np. drobiowy lub warzywny.
Śledź po japońsku
Śledź po japońsku – to tradycyjna przekąska imprezowo-świąteczna, bardzo popularna w czasach PRL’u. Robi się go szybko, więc stanowi też super przekąskę na kolację.
Śledzie po żydowsku
Śledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja w przepisie poniżej. Jeśli macie ochotę na rybkę w aromatycznej zalewie z dodatkiem majeranku, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na śledzie po żydowsku.