Tortellini ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami – przepyszne danie, ale niestety z grupy tych, co polegają na tym, że wrzucasz wszystko na jedną patelnię, mieszasz i powstaje wizualnych misz-masz, który może na pierwszy rzut oka nie zachęca do wypróbowania dania, ale uwierzcie mi na słowo – smakuje rewelacyjnie, wiec wypróbować warto! ;) Z takich szybkich propozycji obiadowych może przypadnie Wam również do gustu: Tortellini z mięsem mielonym w sosie pomidorowym lub Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut

Read more

Kluski śląskie – najlepszy przepis!

Kluski śląskie – najlepszy przepis! Chociaż z kluskami śląskimi to jest tak, ze każdy ma swoje przyzwyczajenia i sztywno się ich trzyma i będzie uważał, że jego przepis jest właśnie tym najlepszym :) Kiedy kilka dni temu zadałam Wam pytanie na facebook’u, czy kluski śląskie powinny być z jakiem czy bez, to padła lawina odpowiedzi ;) Jedni uważają, że z jajkiem, drudzy, że stanowczo bez jajka, bo inaczej kluski robią się gumowate, zaś trzeci podawali, że dodają same żółtko, by kolor klusek był ładniejszy. Ja osobiście kluski śląskie robię bez jajka, chociaż uważam, że dodanie samego żółtka też nie zaszkodzi. Na koniec jeszcze chciałabym dodać iż w kluskach śląskich waga składników ma najmniejsze znaczenie i najważniejsze są proporcje, czyli na 4 części ziemniaków powinna przypadać 1 część mąki ziemniaczanej.

Read more