Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietanki kremówki. Ten czekoladowy krem, który głównie wykorzystywany jest do tynkowania tortów, ale nie tylko. Równie świetnie sprawdza się jako krem do babeczek, czy też jako błyszcząca i miękka polewa czekoladowa do serników i innych ciast. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na ganache.
Kategoria: Kremy
Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników!
Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników! Bezę w tym wydaniu swego czasu chętnie konsumowałam w cukierniach Sowy. Jeśli uwielbiacie słodkości tak jak ja, to gorąco Wam ją polecam :) Krucha, chrupiąca beza i krem z dodatkiem kajmaku oraz daktyli i orzechów włoskich to prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)
Domowa Nutella (krem czekoladowy) z kaszy jaglanej
Domowa Nutella (krem czekoladowy) z kaszy jaglanej – to coś, co koniecznie musicie wypróbować! Aż wstyd się przyznać, ale przez większość swojego życia nie miałam pojęcia, jak smakuje kasza jaglana, bo po prostu w moim rodzinnym domu jej się nie przyrządzało ;) Jakiś czas temu jednak skusiłam się na jej kupno i od tego czasu …
Krem Kinder Bueno
Krem Kinder Bueno – kto go nie lubi? Ten pyszny batonik zdobył serca nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Przepis ten może w 100% nie przypomina kremu z tego batonika, ale jest do niego bardzo podobny i śmiało można go polecić :) Idealnie pasuje jako krem do przełożenia wafli. PS. Z własnego doświadczenia zauważyłam, że …
Krem budyniowy karpatkowy
Krem do babeczek z serka śmietankowego i kremówki
Krem do babeczek z mascarpone i śmietaną
Lukier królewski. Lukier do pierniczków.
Lukier królewski w zależności od konsystencji jaką stworzymy będzie nadawał się zarówno jako polewa do ciasteczek, pierników, jako lukier do ozdabiania pierniczków, a także jako masa do tworzenia ozdób z cukru . Wystarczy ,że dodamy mniej lub więcej soku z cytryny, uzyskując mniej lub bardziej gęstą konsystencję. Poniżej macie przepis na gęstą masę.