ganache
Desery Kremy Słodkości

Ganache

Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietanki kremówki. Ten czekoladowy krem, który głównie wykorzystywany jest do tynkowania tortów, ale nie tylko. Równie świetnie sprawdza się jako krem do babeczek, czy też jako błyszcząca i miękka polewa czekoladowa do serników i innych ciast. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na ganache.

Czytaj dalej
Kremy Słodkości

Domowa Nutella (krem czekoladowy) z kaszy jaglanej

Domowa Nutella (krem czekoladowy) z kaszy jaglanej – to coś, co koniecznie musicie wypróbować! Aż wstyd się przyznać, ale przez większość swojego życia nie miałam pojęcia, jak smakuje kasza jaglana, bo po prostu w moim rodzinnym domu jej się nie przyrządzało ;) Jakiś czas temu jednak skusiłam się na jej kupno i od tego czasu …

Czytaj dalej
Kremy Słodkości

Krem Kinder Bueno

Krem Kinder Bueno – kto go nie lubi? Ten pyszny batonik zdobył serca nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Przepis ten może w 100% nie przypomina kremu z tego batonika, ale jest do niego bardzo podobny i śmiało można go polecić :) Idealnie pasuje jako krem do przełożenia wafli. PS. Z własnego doświadczenia zauważyłam, że …

Czytaj dalej
Lukier królewski do pierników
Kremy Słodkości

Lukier królewski. Lukier do pierniczków.

Lukier królewski w zależności od konsystencji jaką stworzymy będzie nadawał się zarówno jako polewa do ciasteczek, pierników, jako lukier do ozdabiania pierniczków, a także jako masa do tworzenia ozdób z cukru . Wystarczy ,że dodamy mniej lub więcej soku z cytryny, uzyskując mniej lub bardziej gęstą konsystencję. Poniżej macie przepis na gęstą masę.

Czytaj dalej