Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina)

Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina), czyli schab wolno gotowany – idealny na kanapki. Wbrew pierwszemu skojarzeniu cały czas przygotowania i gotowania schabu nie wynosi tylko 5 minut. Nazwa tej domowej wędliny, czyli “5-minutowy” wzięła się od czasu jednorazowego gotowania mięsa (równie dobrze można by go nazwać “schab 10-minutowy”, bo tyle wynosi całkowity czas gotowania na płomieniu). Cała obróbka termiczna jest podzielone na kilka etapów: doprowadzenie do wrzenia, następnie 5 minut gotowania, czas powolnego studzenia, ponowne gotowanie przez 5 minut i ponowne powolne studzenie, dzięki czemu mięsko dalej jest poddawane wyższej temperaturze i nie jest surowe w środku. Taki schab idealnie pasuje na kanapki, zwłaszcza posmarowany cienką warstwą majonezu, chrzanu, czy musztardy :)

Read more