Racuchy na kefirze z jabłkami – to pyszne placuszki bez dodatku drożdży, które smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można je zajadać bez niczego, bądź oprószone cukrem pudrem lub podane z kwaskowatym dżemem. Takie placki na kefirze z jabłkami to super pomysł na słodki obiad lub kolację, a także świetna alternatywa dla kanapek do szkoły …
Tag: Kefir
Pieczony sandacz z warzywami
Pieczony sandacz z warzywami – super pomysł na piątkowy obiad i nie tylko! Pyszna, soczysta ryba w towarzystwie warzyw, które oczywiście możecie podmienić na swoje ulubione warzywa, bądź coś dodać lub pominąć – wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Taki przepis na pieczonego sandacza z warzywami to super propozycja dla osób na diecie cukrzycowej i …
Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze
Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze – to dość lekkie ciasto, niezbyt słodkie, nieco orzeźwiające, więc idealne na letnie upały. Borówki w połączeniu z kefirem stanowią w tym przypadku idealny duet. Poniższe składniki dotyczą okrągłej formy o średnicy 21 cm.
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy na maślance, czy kefirze to idealna propozycja na obiad w upalne dni. Wedle uznania jako bazę można użyć również gęstego jogurtu naturalnego. Taki chłodnik ogórkowy robi się błyskawicznie, więc to też super pomysł na obiad dla zapracowanych i zabieganych osób.
Koktajl truskawkowy z bananem
Koktajl truskawkowy z bananem – to pyszna propozycja na koktajl z owocami i maślanką lub kefirem. Taki koktajl bananowo-truskawkowy możecie przygotowywać przez cały rok – wtedy zamiast świeżych truskawek można użyć mrożonych.
Koktajl truskawkowy
Koktajl truskawkowy – to pyszna propozycja na owocowy napój do obiadu i nie tylko. Do wykonania tego koktajlu możecie użyć truskawek świeżych lub mrożonych.
Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny przepis.
Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny – to zupa podawana na zimno, która zarówno jest tradycyjną potrawą polską, jak i litewską. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (jednak równie często dodawany jest kefir – ja tę opcję lubię najbardziej, jogurt albo maślanka). W wersji klasycznej jej składnikiem są także szyjki rakowe, ale z …