Ogórki konserwowe – pyszne, słodkie ogórki wg tradycyjnej receptury mojej Babci. Nie są za kwaśne, a proporcje mają wręcz idealne! Kto skusi się na nie raz, ten już na zawsze pozostanie przy tym przepisie na ogórki konserwowe.
Tag: Koper
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne chyba uwielbia każdy. Wystarczy parę dni (z reguły 2-3), by cieszyć się ich smakiem. Są pyszne i szybkie w wykonaniu i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z ich wykonaniem. Poniżej zapraszam po przepis na ogórki małosolne z przepisu mojej Babci, która była mistrzynią w robieniu przetworów.
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone – to chyba obowiązkowe przetwory w każdym domu co roku w sezonie ogórkowym. Nie wyobrażam sobie sezonu bez zaprawiania ogórków kiszonych, czy konserwowych :) One muszą być i koniec! :)
Ogórki po królewsku
Ogórki po królewsku – czyli pyszne ogórki z miodem w zalewie słodko-kwaśnej. Są super dodatkiem do obiadu, a kto ich posmakuje, ten się im nie może oprzeć :) Znikają z talerzy w mgnieniu oka! Dlatego też polecamy wykonać ich większą ilość, by móc się cieszyć smakiem ogórków królewskich przez cały rok!
Ogórki po kartusku
Ogórki po kartusku – czyli inaczej ogórki po kaszubsku, to pyszne ogórki w zalewie słodko-kwaśnej rodem z serca Kaszub, czyli Kartuz :) Szczerze mówiąc nie wiem, czy je wymyślił jakiś mieszkaniec Kartuz, ale taka nazwa się przyjęła, więc jest :) Także zapraszam po pyszny i sprawdzony przepis na ogórki po kartusku.