Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi – tak prosta, że prościej się już chyba nie da :) Można nawet by rzec, że jest jednoskładnikowa, bo jej główny element to biała rzodkiew, a reszta to tylko drobne dodatki do smaku :) Gorąco polecam! :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak jak mi :) W Polsce niestety jest mało znana i wykorzystywana, a warto po nią sięgnąć, ponieważ zawiera ona sporo cennych witamin, m.in. C, PP, oraz witaminy z grupy B, a także potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz cynk. Warto również wiedzieć, że na 100g warzywa przypada tylko 12 kcal, więc znakomicie się sprawdzi u osób na diecie odchudzającej ;)
Read more

Sałatka z brokułem, jajkiem i parmezanem

Sałatka z brokułem, jajkiem i parmezanem – świetnie nadaje się jako posiłek do pracy (chociaż niektórym może przeszkadzać zapach czosnku ;) ) lub jako sałatka na imprezę. Gorąco polecam! :) Więcej przepisów na imprezowe sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki na imprezę , a mnóstwo dań na imprezę tutaj: przekąski na imprezę oraz tutaj: przepisy na Sylwestra (tak, tak, wiem, że do Sylwestra daleko, ale przepisy są uniwersalne i sprawdzą się na każdego typu imprezie).

Read more

Sałatka z surimi i makaronem chińskim

Sałatka z surimi i makaronem chińskim (można użyć sojowego lub ryżowego) to idealna sałatka na imprezy wszelkiego rodzaju, począwszy od urodzin, poprzez obecny sezon grillowy, a kończąc na Sylwestrze ;) Do sałatki tej koniecznie polecam makaron chiński (te długie, cienkie, przezroczyste niteczki), który można dostać praktycznie w każdym hipermarkecie w dziale z azjatycką żywnością. Sałatka ta na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym paluszki krabowe (Koło kraba to one niestety nawet nie leżały i też nie każdy przepada za ich rybnym zapachem – aczkolwiek ja je bardzo lubię. Tak naprawdę paluszki krabowe to mieszanka zmielonego mięsa ryb, głównie dorsza, morszczuka lub mintaja. Wyglądem przypominają one mięso pochodzące z nogi kraba, stąd też wzięła się ich nazwa.).  Surimi z reguły sprzedawane są w postaci zamrożonej, a do spożycia nadają się już po rozmrożeniu (nie trzeba ich obrabiać termicznie). Inspiracja do przepisu: Danka pichci.
Read more