Sałatka z burakiem to moja jedna z ulubionych sałatek na śniadanie, kolację, a nawet się sprawdzi jako przystawka na imprezę. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na sałatkę z burakami, bo naprawdę warto!
Tag: Miód
Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka to bardzo prosta i pyszna alternatywa dla tradycyjnego carpaccio z wołowiny. Do jego wykonania polecam pieczone buraki, aczkolwiek jeśli zależy Wam na czasie wykonania, to można użyć gotowych buraków gotowanych. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na carpaccio z buraków, zwłaszcza jak szukacie pysznej przystawki na imprezę lub rodzinną kolację.
Kompot z suszu
Kompot z suszu to tradycyjny kompot na Wigilię, którego bazą są suszone owoce, które można dobrać wedle swoich upodobań smakowych. Poniżej znajdziecie przepis na wigilijny kompot z suszu, który smakuje mi najbardziej właśnie w takiej wersji.
Gwiazda makowa
Gwiazda makowa – to pyszny drożdżowy makowiec w kształcie gwiazdy. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje, wiec gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu na Święta Bożego Narodzenia.
Seromakowiec
Seromakowiec to pyszny sernik z dodatkiem masy makowej, który głównie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Z dodatkiem polewy czekoladowej smakuje wyśmienicie, więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na seromak.
Karp pieczony
Karp pieczony kojarzy mi się głównie z karpiem pieczonym w całości, bez wymyślnych dodatków. Jednak tym razem postanowiłam wypróbować karpia pieczonego w miodzie i musztardzie. Wyszło pysznie!
Orzechowiec
Orzechowiec to pyszne ciasto z orzechami, które z dnia na dzień smakuje coraz lepiej. Dlatego też warto je przygotować na 1-2 dni wcześniej, by zdążyło odpowiednio zmięknąć i nabrać smaku. Ciasto Orzechowiec idealnie sprawdza się jako ciasto na święta, a także na wszelkiego rodzaju imprezach, jak urodziny, czy imieniny. Znika z talerzy w mgnieniu oka, …
Cytryny w rumie
Cytryny w rumie są idealnym dodatkiem do herbatki zwłaszcza, gdy za oknem szaro buro i ponuro, a nas łapie przeziębienie. Gorąco polecam w te jesienno-zimowe wieczory mój sprawdzony przepis na cytryny w syropie z rumem.
Kluski z makiem
Kluski z makiem – dla niektórych to typowo świąteczne danie, serwowane tylko jako tradycyjna potrawa na Wigilię. Ja osobiście uwielbiam mak, jak i makaron, dlatego kluski z makiem czasami serwuję nawet jako słodki piątkowy obiad. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, czyli receptury na poznańskie makiełki, czy też śląskie makówki, bo właśnie pod tymi nazwami …
Skrzydełka z kalafiora
Skrzydełka z kalafiora to pyszna propozycja na przekąskę! Super się sprawdzi jako danie na imprezę, ale można je podawać także na obiad, np. w towarzystwie frytek i ulubionych sosów. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Skrzydełka w miodzie
Skrzydełka w miodzie – czyli pyszne skrzydełka z grilla. Jeśli zaś najdzie Was na nie ochota poza sezonem grillowym, to spokojnie możecie je upiec w piekarniku. Gorąco polecam ten przepis!
Sos winegret
Winegret to spolszczona nazwa sosu vinaigrette, co z francuskiego oznacza po prostu ocet. Jest to zimny sos do sałatek wykonywany głównie z oliwy, octu, pieprzu i soli. Istnieje jego wiele odmian, w których jako dodatkowy element występuje: musztarda, sok z cytryny lub limonki, drobno posiekana cebula lub różne przyprawy ziołowe. W zależności od rodzaju użytego …
Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru to napój idealny na upalne dni. Pyszny i orzeźwiający, z dodatkiem cytryny i świeżej mięty. Smaczny napój na majówkę, któremu trudno się oprzeć, więc polecam zrobić duży dzbanek! Kompot rabarbarowy latem podaję koniecznie schłodzony, z dodatkiem kostek lodu.
Panna cotta
Panna Cotta to bardzo prosty włoski deser, którego wykonanie zajmie Ci tylko 10 minut, a może nawet i mniej! Dlatego jeśli macie ochotę na szybkie słodkości (nie licząc czasu chłodzenia), to konieczne wypróbujcie mój sprawdzony przepis na deser Panna Cotta.
Filet z kurczaka pieczony z warzywami
Filet z kurczaka pieczony z warzywami – to propozycja na pyszny fit obiad. Idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą. Wedle uznania, by było jeszcze bardziej kolorowo, możecie dorzucić jeszcze do niego np. żółtą paprykę. Taki filet z kurczaka z piekarnika robi się dość szybko, więc gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.