Krówka bez pieczenia

Krówka bez pieczenia – szybkie i proste ciasto bez pieczenia, z kremem budyniowym na herbatnikach. Jeśli do wykonania tego ciasta użyjemy mleka skondensowanego, to należy gotować je przez ok. 2 godziny,  a następnie ostudzić przed otwarciem, ponieważ w innym przypadku masa pod ciśnieniem może nam zabrudzić całą kuchnię ;) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 20cm x 20cm. Krówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;)  Więcej pomysłów na podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia

Read more

Likier bananowy

Likier bananowy kolorem może nie grzeszy, ale za to w smaku jest przepyszny!  Z podanych składników wychodzi ok. 1 litr likieru bananowego. Dałam tylko 200ml wódki, dzięki czemu jest to delikatny trunek, typowo na babskie wieczory. Jeśli lubicie mocniejsze alkohole, to śmiało możecie dać większą ilość wódki.

Jeśli bardzo lubicie likiery, to polecam również wypróbować przepis na Likier kawowy w 5 minut! :) Likier ten również jest na bazie mleka skondensowanego i wódki. Przepis na niego znajdziecie pod tym linkiem: Likier kawowy

Read more