Spaghetti carbonara – oryginalny przepis

Spaghetti carbonara to jedno z moich ulubionych smaków z dzieciństwa… i wbrew pozorom nie – nie wychowałam się we Włoszech :) Taki makaron często robiła mi moja Babcia, która zapewne nawet nie wiedziała, że jest to oryginalna włoska carbonara ;) Dla nas to był po prostu makaron z jajkiem i boczkiem :) Oryginalna pasta alla carbonara złożona jest z makaronu (zwykle spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz boczku i sera (tradycyjnie parmezanu lub pecorino)… więc w babcinym przepisie różnica była tylko taka, że takowego sera po prostu nie było, bo w owych czasach nawet go w sklepach nie widywałam ;) Poniżej macie jednak przepis w wersji ściśle oryginalnej :)

Pamiętajcie również, że prawdziwa włoska carbonara nie zawiera śmietanki, aczkolwiek niektórzy ją dodają, by sos był bardziej kremowy ;)

Read more

Kasza jaglana z ryżem w sosie pomidorowym

Kasza jaglana z ryżem w sosie pomidorowym – wiem, że brzmi to dość ekscentrycznie, ale uwierzcie mi! To jest pyszne ;) Kaszę jaglaną w tej wersji możecie wykorzystać jako farsz do pieczonej papryki lub jako nadzienie do zapiekanej cukinii, czy bakłażana. Równie dobrze połączenie to sprawdzi się jako zwykły dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.
Read more