Ogórki konserwowe – pyszne, słodkie ogórki wg tradycyjnej receptury mojej Babci. Nie są za kwaśne, a proporcje mają wręcz idealne! Kto skusi się na nie raz, ten już na zawsze pozostanie przy tym przepisie na ogórki konserwowe.
Tag: Pieprz czarny ziarnisty
Krupnik
Krupnik tradycyjny – dla jednych zmora dzieciństwa, dla innych ulubiona zupa. Ja na szczęście należę do tych osób, które krupnik uwielbiają i mogłabym go jeść na okrągło. Mój Mąż zaś stwierdził, że krupniku nie lubi, a jak tylko posmakował tej zupy w moim wykonaniu, to na raz zjadł trzy talerze ;) Nasza starsza córka też uwielbia …
Papryka konserwowa
Papryka konserwowa – jest często wykorzystywana w naszym domu jak dodatek do różnych dań, czy to do sałatek, czy obiadu lub dań jednogarnkowych, które serwujemy na domowych imprezach. Tak więc wtedy, gdy papryka jest dość tania, kupujemy jej większe ilości, by wykonać z nią przetwory. Poniżej zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na pyszną paprykę marynowaną …
Ogórki w miodzie
Ogórki w miodzie – to pyszne, chrupiące kawałki ogórków o miodowym posmaku. Takie plasterki ogórków w zalewie miodowej to świetny dodatek do imprezowych przekąsek, zwłaszcza do koreczków. Koniecznie musicie wypróbować nasz sprawdzony przepis na ogórki z miodem!
Barszcz biały na domowym zakwasie
Barszcz biały na domowym zakwasie – to druga, tuż obok żurku tradycyjna zupa na naszym wielkanocnym stole. Jest on o niebo lepszy niż taki “gotowiec barszcz biały” kupowany często przez Polaków. Fakt, że wymaga on nieco więcej nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :)
Jak gotować białą kiełbasę? Ile minut?
Jak gotować białą kiełbasę? To pytanie ostatnio często się pojawia, gdyż Wielkanoc tuż tuż. Tradycyjnie podaje się ją na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: smażoną, pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub barszczu białego, a także najprościej jako gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Jak prawidłowo ugotować, a raczej parzyć surową …
Zakwas na barszcz biały
Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Poznaj naszą prosty i sprawdzony przepis na domowy zakwas do pysznego barszczu białego, idealnego na Wielkanoc i nie tylko! Aby zrobić ten pszenny zakwas potrzebujesz tylko kilku składników – sprawdź!
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa – pyszna zupa, którą kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też ugotowane na twardo jajka. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę chrzanową z dodatkami.