karp wigilijny smażony na maśle klarowanym
Przepisy na Boże Narodzenie

Karp wigilijny

Karp wigilijny – wszystko pięknie ładnie.. ale przyrządzanie karpia… te usuwanie łusek, płetw, patroszenie, a potem dzielenie na dzwonka to dla mnie męczarnia :) Zwłaszcza, jak noże nie są baaardzo ostre :) Zdecydowanie pod tym względem wolę do przygotowania świątecznego karpia użyć już gotowych dzwonków, z których ewentualnie trzeba usunąć kilka łusek i płetwę, bez …

Czytaj dalej
ryba po japońsku
Przepisy na Boże Narodzenie

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku to jedna z moich ulubionych rybek z farszem, tuż obok słynnej ryby po grecku. Świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju imprezach oraz jako danie na święta. Gorąco polecam wypróbować mój przepis na rybę po japońsku.

Czytaj dalej
Soczysty łosoś z frytkami,, jak przygotować soczystą rybę?
Porady kulinarne i ciekawostki

Jak przyrządzić rybę, aby była soczysta?

Mięso ryby przyrządzamy na wiele różnych sposobów – gotujemy, pieczemy, smażymy czy grillujemy. Prawidłowo przyrządzona i przyprawiona ryba jest nie tylko źródłem witamin, ale także kopalnią różnych smaków. Jeśli zadbamy o to, aby była wystarczająco soczysta, to będzie wręcz rozpływać się w ustach. Jak sprawić, by poddawana obróbce termicznej ryba nie była sucha?

Czytaj dalej
Jak czyścić i przygotowywać rybę
Porady kulinarne i ciekawostki

Jak czyścić i patroszyć rybę?

Spożywanie mięsa ryb, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3 jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia, gdyż wspiera pracę mózgu i układu krążenia. Czasy, kiedy to jadało się ryby z przymusu raczej minęły. Mnogość przepisów i sposobów przyrządzania ryb jest tak obfita, że z pewnością każdy znajdzie wśród nich najsmaczniejszą dla siebie wersję ryby. Zanim jednak …

Czytaj dalej
łosoś pieczony w porach
Obiad Ryby Łosoś

Łosoś pieczony z porem

Łosoś pieczony w piekarniku z dodatkiem pora to pyszny pomysł na piątkowy, niedzielny, czy świąteczny obiad. Ryba pieczona w piekarniku pod przykryciem wychodzi pyszna i soczysta, a dodatek pora jest wspaniałym uzupełnieniem dania.

Czytaj dalej
karp w śmietanie duszony
Przepisy na Boże Narodzenie Ryby

Karp w śmietanie

Karp w śmietanie – to proste danie wigilijne, które pojawia się na świątecznym stole chyba równie często jak karp smażony, czy w galarecie. Jego wersji jest tyle, ile domów w Polsce ;) Każdy ma na niego swój ulubiony przepis. Karp w śmietanie na święta może być w wersji duszonej na patelni lub zapiekany w piekarniku. …

Czytaj dalej
Obiad

Ryba w cieście piwnym

Ryba w cieście piwnym – to pyszny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad! Soczysta i delikatna rybka (w naszym przypadku był to morszczuk) ukryty w cudownej, chrupiącej panierce wykonanej z ciasta naleśnikowego z dodatkiem piwa. Do wykonania tego dania najlepiej sprawdzą się białe, niezbyt tłuste ryby takie jak właśnie wyżej wymieniony morszczuk, a także dorsz. …

Czytaj dalej
Obiad

Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – pyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad :) Jeśli lubicie suszone pomidory i aromatyczną bazylię, to gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis na panierowanego dorsza. Oczywiście wedle uznania dorsza możecie zastąpić inną białą rybą, np. morszczukiem. Jeśli szukacie więcej inspiracji na piątkowe obiady i nie tylko to …

Czytaj dalej
Obiad Ryby

Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera

Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – pieczony w folii w piekarniku – czyli pyszny pomysł na piątkowy obiad i nie tylko :) Oryginalny przepis pochodzi z książki “Każdy może gotować” Jamiego Olivera. Więcej przepisów na łososia znajdziecie tutaj: Łosoś – przepisy

Czytaj dalej
Obiad Ryby

Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym

Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym poleca się na piątkowy obiad ;)  Może zaciekawią Cię również inne przepisy na łososia, np. : Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem. Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym Łosoś pod szpinakową pierzynką

Czytaj dalej