Kluski śląskie – najlepszy przepis!

Kluski śląskie – najlepszy przepis! Chociaż z kluskami śląskimi to jest tak, ze każdy ma swoje przyzwyczajenia i sztywno się ich trzyma i będzie uważał, że jego przepis jest właśnie tym najlepszym :) Kiedy kilka dni temu zadałam Wam pytanie na facebook’u, czy kluski śląskie powinny być z jakiem czy bez, to padła lawina odpowiedzi ;) Jedni uważają, że z jajkiem, drudzy, że stanowczo bez jajka, bo inaczej kluski robią się gumowate, zaś trzeci podawali, że dodają same żółtko, by kolor klusek był ładniejszy. Ja osobiście kluski śląskie robię bez jajka, chociaż uważam, że dodanie samego żółtka też nie zaszkodzi. Na koniec jeszcze chciałabym dodać iż w kluskach śląskich waga składników ma najmniejsze znaczenie i najważniejsze są proporcje, czyli na 4 części ziemniaków powinna przypadać 1 część mąki ziemniaczanej.

Read more