Gwiazda makowa – to pyszny drożdżowy makowiec w kształcie gwiazdy. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje, wiec gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu na Święta Bożego Narodzenia.
Tag: Żółtko
Kluski śląskie
Kluski śląskie – najlepszy przepis! Chociaż z kluskami śląskimi to jest tak, ze każdy ma swoje przyzwyczajenia i sztywno się ich trzyma i będzie uważał, że jego przepis jest właśnie tym najlepszym :) No, ale! Mój przepis naprawdę jest idealny, wiec gorąco zachęcam do jego wypróbowania :)
Kogel mogel
Kogel mogel – to takie moje smaki dzieciństwa… Jeden z ulubionych i najprostszych deserów z tego okresu. Wtedy jeszcze nie przejmowałam się Salmonellą i potrafiłam jeść kogel mogel, czy też jak niektórzy mówią kogiel mogiel praktycznie codziennie ;) Babcia tylko się wkurzała, że nie ma co robić z tymi białkami, bo z reguły kogel mogel …
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to tradycyjne danie na Wigilię Bożego Narodzenia. Na naszym stole uszka królują tuż obok krokietów i pasztecików z kapustą i grzybami. Czasami robimy uszka z farszem z kiszonej kapusty, jednak te grzybowe pojawiają się na naszym świątecznym stole zdecydowanie częściej. Są pyszne, z mięciutkim ciastem i aromatycznym, grzybowym wnętrzem. Gorąco zachęcam do …
Kotleciki Szu Szu
Kotleciki Szu Szu – to pyszne kotleciki o tajemniczej nazwie, które smakują każdemu. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli. Jeśli szukacie inspiracji na pyszny i szybki obiad, to polecamy właśnie przepis na kotleciki szu szu.
Jagodzianki
Jagodzianki to obowiązkowy wypiek w sezonie jagodowym :) W każe lato trzeba skosztować pysznych, puszystych bułeczek drożdżowych z jagodami oraz koniecznie skusić się na pierogi z jagodami. Jagodzianki z poniższego przepisu są najlepsze! Bardzo puszyste, delikatne i z dużą ilością żółtek. Smakują rewelacyjnie i wręcz rozpływają się w ustach.
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy – to chyba jeden z najczęściej wyszukiwanych mazurków na Wielkanoc. Tym razem na blogu wersja podstawowa z samym nadzieniem kajmakowym – czyli coś dla fanów bardzo słodkich wypieków.
Likier bananowy
Likier bananowy kolorem może nie grzeszy, ale za to w smaku jest przepyszny! Z podanych składników wychodzi ok. 1 litr likieru bananowego. Dałam tylko 200ml wódki, dzięki czemu jest to delikatny trunek, typowo na babskie wieczory. Jeśli lubicie mocniejsze alkohole, to śmiało możecie dać większą ilość wódki. Jeśli bardzo lubicie likiery, to polecam również wypróbować …
Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym
Ciasto Raffaello bez pieczenia
Ciasto Raffaello bez pieczenia – nowy, udoskonalony przepis. Teraz ciasto jest szybsze w wykonaniu, prostsze i smaczniejsze :) Użyłam blaszki o wym. 28x26cm.
Miodowe kruche ciasteczka
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Chrupiące faworki , chruściki
Przepis na faworki. Tłusty Czwartek – na pierwszy rzut w tym roku idą chrupiące faworki :)) Chociaż ja zdecydowanie wolę faworki puszyste ;-) A Wy jakie wolicie? ;-)